Divergenţele dintre interesele economice şi cele politice vor crea tensiuni în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În regiunea transnistreană divergenţele dintre interesele economice şi cele politice vor crea tensiuni interne între mediul de afaceri şi autorităţile din regiune. Asta s-ar întâmpla, deoarece interesele economice le domină pe cele politice pe termen mediu şi lung.

Adrian Lupuşor, director executiv Expert-Grup, a prezentat o analiză prin care a explicat realităţile de natură economică cu care regiunea se confruntă şi cum se pot remedia aceste realităţi, astfel încât Acordului de Asociere să producă efecte pozitive în zonă în momentul implementării. Analiza a fost prezentată în cadrul conferinţei „Implicaţiile economice ale Acordului de Asociere cu UE pentru regiunea transnistreană şi soluţiile pentru depăşirea provocărilor acestuia”.

Lupuşor a subliniat că divergenţele dintre interesele economice şi cele politice vor crea tensiuni interne între mediul de afaceri şi autorităţile din regiune. Expertul a amintit că, începând cu anul 2006, Republica Moldova a iniţiat procesul de liberalizare economică cu UE pentru a reduce tarifele vamale la importuri şi pentru a dezvolta o politică comercială eficientă. Regiunea transnistreană însă s-a dezvoltat asimetric pe această direcţie.

„Nivelul de protecţie al regiunii transnistrene are şi o dimensiune economică ce se observă în tarifele vamale aplicate. Acestea generează, în mod direct, un nivel de necompetitivitate economică a regiunii, de care beneficiază producătorii. Există o diferenţă de viziune între Chişinău şi Tiraspol, pe lângă diferenţele de natură fiscală sau administrativă”, a mai explicat directorul executiv Expert-Grup.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite