Diacov, despre organizarea unui referendum la iniţiativa lui Dodon: Înseamnă un conflict cu Guvernul şi Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul de organizare a unui referendum republican consultativ pentru ziua de 24 septembrie, semnat de către Igor Dodon marţi, 28 martie, în cadrul căruia cetăţenii se vor expune asupra a patru întrebări, nu provoacă entuziasm în rândurile guvernării. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat că dorinţa fiecărui şef de stat de a schimba Constituţia a devenit o boală moldovenească.

„O boală pur moldovenească - fiecare preşedinte ales de popor vrea să schimbe Constituţia şi împuterniciri adăugătoare! Asta înseamnă, în primul rând, conflict cu Parlamentul şi Guvernul. De aceasta are nevoie astăzi Republica Moldova. Şi lecţiile domnilor Snegur şi Lucinschi nu ne învaţă nimic?”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt: 

Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?

Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?

Amintim că la 6 martie 1994, Mircea Snegur a iniţiat procedura de declanşare a unui referendum naţional consultativ.

Întrebarea a fost: „Sunteţi pentru ca Republica Moldova să se dezvolte ca un stat independent şi unitar, în frontierele recunoscute în ziua proclamării suveranităţii Moldovei, să promoveze o politică de neutralitate şi să menţină relaţii economice reciproc avantajoase cu toate ţările lumii şi să garanteze cetăţenilor săi drepturi egale, în conformitate cu normele dreptului internaţional?”.

La 23 mai 1999, la iniţiativa preşedintelui Republicii Moldova de atunci, Petru Lucinschi, a fost de asemenea organizat un referendum prin care se dorea schimbarea sistemului de guvernare în cel prezidenţial.

Cu toate că 64% din cei care au participat la referendum au susţinut această modificare, Parlamentul s-a opus. Mai mult ca atât, majoritatea parlamentară a votat pentru reducerea drepturilor preşedintelui ţării şi pentru consolidarea puterii Guvernului şi Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite