Demisii şi numiri la ANRE, Curtea de Conturi, CNPF şi Consiliul Concurenţei. Liberalii lui Ghimpu, înlăturaţi de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul l-a demis pe Victor Parlicov din funcţia de director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, înlocuindu-l cu fostul viceministru al Economiei, Sergiu Ciobanu.

UPDATE 21.40 Şedinţa Parlamentului încă nu s-a încheiat. Deputaţii au numit doi viceguvernatori noi ai Băncii Naţionale. Este vorba de Ion Sturzu, care şi-a dat demisia din funcţia de membru al Curţii de Conturi, înaintat de PD, şi de Aureliu Cincilei, propus de PLDM. De asemenea, Legislativul a votat în lectură finală proiectul care a stârnit scandal săptămâna trecută, privind privatizarea unor proprietăţi publice. Potrivit Publika TV, din listă au fost excluse 13 întreprinderi, care astfel nu vor putea fi scoase la mezat, printre care CET-1 şi CET-2, teatrele Eugene Ionesco, Luceafărul şi Alexei Mateevici, studioul Moldova-Film. 

Parlicov a fost destituit pentru activitate ineficientă, la propunerea preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, după consultarea grupurilor politice din majoritatea parlamentară.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care l-a promovat în acest post, a declarat că decizia este ilegală şi că o va ataca la Curtea Constituţională, pe motiv că funcţia de director al ANRE este inamovibilă. 

El a făcut trimitere la Legea cu privire la energetică, potrivit căreia, directorul ANRE poate fi eliberat din funcţie doar în cazul pierderii cetăţeniei, imposibilităţii exercitării funcţiei din motive de sănătate; alegerii în altă funcţie sau condamnării.

La şefia ANRE a fost numit Sergiu Ciobanu, care face parte din grupul liberalilor reformatori şi în ultimii patru ani a fost viceministru al Economiei. Celelalte funcţii de directori ai ANRE au fost ocupate de Ghenadie Pârciu şi Iurie Onică. Aceştia îi vor înlocui pe Nicolae Răilean şi Leonid Belinschi, cărora le-a expirat mandatul. ANRE are în total cinci directori.

Tot astăzi, majoritatea parlamentară l-a desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pe Artur Gherman (soţul ministrului de Externe, Natalia Gherman), iar pe Iurie Filip şi Nina Dosca – în calitate de vicepreşedinţi. 

De asemenea, Parlamentul a numit patru persoane la conducerea Consiliului Concurenţei, care a rezultat după reformarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei. Preşedinte a devenit Viorica Cărare, vicepreşedinţi – Emil Guţu şi Mihail Cibotaru, iar Ion Maxim - membru.

Deputaţii comunişti l-au acuzat pe Emil Guţu că ar fi avut un dosar penal pentru corupţie. Acesta a replicat că faptele care i-au fost incriminate nu au fost demonstrate. El a recunoscut că este membru al PLDM, dar a promis că îşi va depune carnetul.

Totodată, Tudor Şoitu a fost demis din funcţia de membru al Curţii de Conturi, la propunerea preşedintelui Curţii, Serafim Urechean. Mihai Ghimpu a anunţat că va ataca şi această decizie la Curtea Constituţională.

Parlamentul s-a convocat astăzi în ultima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară. Deputaţii vor beneficia de concediul anual începând cu 15 iulie şi îşi vor relua activitatea în structurile Parlamentulu pe17 august. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite