De ce nu ajung banii României la Chişinău? Petrişor Peiu: Există o singură condiţie, insuportabilă pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrişor Peiu spune de ce împiedică banii României să ajungă la Chişinău FOTO. Alexandru Tarlev
Petrişor Peiu spune de ce împiedică banii României să ajungă la Chişinău FOTO. Alexandru Tarlev

Expertul economic din cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) Petrişor Peiu susţine că România, ca parte a Fondului Monetar Internaţional, nu poate debursa prima tranşă din creditul preferenţial acordat Republicii Moldova până la îndeplinirea unei foi de parcurs care să ducă la un acord stand-by cu organizaţia internaţională.

Petrişor Peiu a prezentat vineri, 5 februarie, proiectul privind crearea Fondului Moldova, „botezat” Planul Marshal al României pentru Republica Moldova

Fondul Moldova - Planul Marshall al României pentru Republica Moldova

Referindu-se la creditul de 150 milioane de euro acordat de către România Republicii Moldova, expertul economic susţine că există mai multe aspecte care trebuiesc clarificate. „În momentul în care ai semnat actul constitutiv al Fondului Monetar Internaţional şi ai semnat ca membru, nu poţi să dai împrumut unui stat care nu are fond şi nu are rating. Atunci, a venit Guvernul României şi i-a spus proaspătului guvern instalat Filip că - uite, vom aloca prima tranşă, dar acestea sunt condiţiile, condiţii care maschează, de fapt, o singură condiţie şi care este esenţială. Este vorba anume de perfectarea unei foi de parcurs cu FMI care să aducă la un acord stand-by”, a explicat reprezentantul FUMN.

Potrivit expertului economic, în acest caz nu acordul este esenţial, dar realizarea acestei foi de parcurs. Astfel, Petrişor Peiu a declarat că sunt trei condiţiile pe care le înaintează Fondul Monetar Internaţional şi prima este uşor de îndeplinit, referindu-se la instalarea unei noi conduceri la Banca Naţională a Moldovei.

„A doua este ceva mai dificil de îndeplinit şi se referă la ajustarea tarifelor. Dar a treia, care se referă la situaţia din mediul bancar este aproape insuportabilă pentru Republica Moldova aşa cum este astăzi, pentru că cea de-a treia condiţie ce spune? Această condiţie obligă Republica Moldova să dea cele circa 14 miliarde de lei Băncii Naţionale a Moldovei. În logica Fondului Monetar Internaţional nu se poate accepta ca BNM să finanţeze băncile comerciale sau state şi spune populaţiei să întoarcă banii Băncii, dar la dobânda de intervenţie de 19%, nu cu 5% cum a încercat Guvernul Streleţ să adoarmă cumva vigilenţa celor de la FMI”, a subliniat Petrişor Peiu.

Menţionăm că după vizita premierului Pavel Filip la Bucureşti, Guvernul Dacian Cioloş a înaintat 7 condiţii, îndeplinirea cărora va duce la debursarea primei tranşe de 60 de milioane de euro din creditul preferenţial acordat de România Republicii Moldova.

Guvernul Filip trebuie să îndeplinească şapte condiţii pentru a primi banii României. Conţinutul scrisorii lui Cioloş

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite