De ce căutăm Adevărul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Canţîr este un ziarist cu ştate vechi în presa din Basarabia, fiind fost şef al redacţiei BBC din Moldova.
Alexandru Canţîr este un ziarist cu ştate vechi în presa din Basarabia, fiind fost şef al redacţiei BBC din Moldova.

Sunt unul dintre nefericiţii care consideră că jurnalismul nu trece acum prin epoca sa cea mai benefică. Toţi pe care-i ştiu şi respect ca jurnalişti oneşti şi dedicaţi acestei meserii mi se par acum destul de departe de entuziasm şi deloc înseninaţi de intuiţia că în domeniul lor, măcar, lucrurile merg spre bine.

Apariţia unei publicaţii ca „Adevărul" la Chişinău a fost şi este privită ca una dintre încercările de restabilire şi consolidare a încrederii cititorilor faţă de jurnaliştii care promit să nu-i mintă premeditat sau inconştient şi se ţin de cuvânt. Care promit, de asemenea, să-i ajute pe cititori să-şi dea seama dacă şi când sunt minţiţi. Aceiaşi cititori vor judeca în ultimă instanţă, dar dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să fie cu siguranţă un pic mai încrezători faţă de breasla jurnalistică.

(Adevărul nu întotdeauna este, pe de altă parte, ceea ce şi-ar dori publicul cititor - de exemplu, ştiu foarte mulţi oameni care ar prefera în locul adevărului, deseori dezagreabil, distractivul şi dezgolitul, dar asta e altă poveste).

Îmi place să cred că „Adeevărul" este un exemplu al felului în care jurnalistului i se oferă, nu i se confiscă busola care să-l ferească de rătăciri în sistemul punctelor cardinale profesionale. Cine nu şi-ar dori să muncească într-o redacţie în care ţi se permite şi chiar recomandă să fii chinuit de exigenţele meseriei, nu să faci orbeşte şi confortabil ce ţi se spune, cu gândul că plătitorul de salarii sau patronul politic păcătuieşte, nu tu?
Numai având un camerton jurnalistic, cu ajutorul căruia să-ţi readuci zilnic la înălţimea necesară deprinderile profesionale, poţi cu mai multă uşurinţă să găseşti cele mai bune soluţii de a informa, cu exactitate şi echilibru. De exemplu, să-ţi dai seama că imparţialitate înseamnă ceva mai mult decât a reproduce sec faptul că unul afirmă că 2x2 este egal cu patru, iar altul - cu cinci.

Aşa că să rămânem toţi deopotrivă în continuare chinuiţi de exigenţele meseriei în ciuda a tot şi toate. Sigur că o fi exagerat, prea mult să pretinzi că jurnalismul este o îndeletnicire a heruvimilor şi celorlalţi îngeri. Dar uneori nu strică să consideri că este şi prea puţin...

Adevărul adevărat este cel pe care-l descoperi după toate celelalte adevăruri, a spus odată cineva despre care memoria îmi şopteşte doar că a fost unul dintre marii existenţialişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite