Curtea Supremă de Justiţiei spune „da“ măsurilor anticorupţie elaborate de Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ
Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ

Ministerul Justiţiei a primit aviz pozitiv de la Curtea Supremă de Justiţie pentru măsurile anticorupţie propuse recent, care prevăd şi confiscarea averilor dobândite ilicit.

Potrivit răspunsului semnat de Svetlana Filincova, preşedintele Colegiului civil comercial şi de contencios administrativ, CSJ susţine modificările, chiar dacă anterior preşedintele instanţei Mihai Poalelungi nu a fost de acord cu pachetul elaborat de Ministerul Justiţiei. Şeful CSJ susţinea că aceastea contravin Constituţiei.

„Nu e problema în faptul că cineva nu vrea să lupte cu corupţia. Vorbim de o abordare diferită. Cred şi în continuare, dacă mergem pe calea propusă de ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, jumătate de ţară o să se trezească cu dosare penale. De la destrămarea URSS încoace a fost o situaţie de incertitudine când mai mult sau mai puţin s-au comis unele încălcări de legi. În situaţia în care funcţionarii de stat, inclusiv judecătorii, nu pot demonstra legalitatea dobândirii bunurilor, acestea ar trebui impozitate, iar funcţionarul concediat pentru că nu corespunde principiilor morale“, ne-a declarat Mihai Poalelungi.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, susţine într-un interviu pentru „Adevărul“ că aceste iniţiative sunt necesare. „Vom face totul ca proiectele noastre să fie cât mai bune pentru a fi susţinute de  Guvern şi Parlament. Am solicitat şi expertiza Consiliului Europei pentru ca toată lumea să se convingă că iniţiativele pe care le promovăm nu sunt inventate de moldoveni, ci sunt norme utilizate pe larg în UE“, a spus Oleg Efrim.

Ministerul Justiţiei a expediat spre examinare tuturor instituţiilor specializate pachetul de iniţiative legislative ce privesc măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei.

Potrivit şefilor din Justiţie, printre principalele inovaţii pot fi menţionate stabilirea obligativităţii testării la poligraf a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum şi introducerea unei noi componenţe de infracţiune privind „îmbogăţirea ilicită“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite