Cum trebuie îngrijite animalele pe timpul iernii
0
Animalele de casă necesită o îngrijire specială pe timp de iarnă. Pentru a nu se îmbolnăvi şi a ajunge cu bine în primăvară, acestea au nevoie de condiţii de trai optime şi de o alimentaţie sănătoasă şi diversificată. În lipsa acestora, iepurii pot intra într-o perioadă de stres în timpul iernii, iar nutriilor le pot îngheţa coada şi lăbuţele.
În acelaşi timp, gospodarii care au ovine şi caprine trebuie să ştie că acestea nu trebuie ţinute împreună.
Specialiştii spun că animalele de casă, în special cele care sunt mai sensibile, trebuiesc îngrijite foarte atent atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Unele dintre ele mănâncă de 40 de ori pe zi, iar altele au nevoie de hrană doar de trei ori pe zi. De asemenea, apa este un factor important chiar şi pe timp de iarnă.
Iepuri stresaţi
Atunci când se lasă temperaturile scăzute, iepurii intră într-o perioadă de stres, care le provoacă disconfort, spune Victor Efros, preşedintele Societăţii Republicane a Crescătorilor de Iepuri şi Nutrii „Myocastor-lepus” într-un interviu pentru Adevărul Moldova. El recomandă gospodarilor să dosească cuştile de vânturile reci. „Este foarte bine ca iepurii să fie plasaţi în încăperi unde temperatura este mai mare de zero grade. Astfel ei se pot reproduce uşor. Totuşi, dacă sunt ţinuţi în cuşti, acestea trebuie învelite cu peliculă, fiindcă iepurele nu se teme atât de mult de frig, cât se teme de curenţii de aer. În cuşti trebuie pus aşternut din paie, care necesită să fie schimbat foarte des”, informează Victor Efros. Tot el precizează că temperatura optimă pentru iepuri este de 15-20 de grade.
Iepurii pot mânca de 40-80 de ori pe zi
Iepurii trebuie hrăniţi cu hrană echilibrată, care conţine atât grăsime şi proteine, cât şi glucide şi celuloză. „De obicei, marea majoritate de plante care cresc în Republica Moldova sunt consumate de iepuri, inclusiv crenguţele de copaci. Important este să avem un adaos în greutate. Dacă îl hrăneşti numai cu paie, numai paie ai. Cel mai bine iepurele mănâncă lucerna, care conţine proteine, dar iubeşte şi boboasele, grăunţoasele. Hrana granulată conţine toate aceste lucruri şi este foarte bună pentru ei”, adaugă specialistul. Tot el subliniază că iepurele mănâncă de 40 de ori pe zi dacă este alimentat cu hrană balansată. Iar dacă hrana conţine mai puţine proteine, acest animal poate mânca şi de 80 de ori pe zi. De aceea, este recomandat ca în cuştile iepurilor să existe hrană permanent.
Totodată, iepurii au nevoie de apă chiar şi pe timp de iarnă. Aceasta trebuie să fie caldă şi prezentă mereu în încăpere. Unii crescători pot să înlocuiască apa cu hrana suculentă - mere, morcov, sfeclă. Un rol semnificativ pentru iepuri îl au vaccinurile din timpul iernii, în lipsa cărora iepurii se îmbolnăvesc grav. Ele se fac obligatoriu indiferent de zonă, anotimp sau rasă.
Nutriile iubesc mămăliga consistentă
Dacă iepurii sunt animale mai sensibile, atunci nutriile sunt mai rezistente pe timpul iernii. Acestea nu au nevoie de vaccinuri, nu sunt capricioase la hrană, dar pot îngheţa. „Le poate îngheţa codiţa şi lăbuţele, care au mai puţin păr. Atunci apar problemele, fiindcă nutriile nu sunt ţinute întotdeauna în cuşcă, dar îşi au adăpostul la sol. Astfel, gopodarii trebuie să le pună aşternuturi cât mai bune”, atenţionează Victor Efros.
De asemenea, el spune că aceste animale rozătoare consumă toate boabele şi nu au nevoie de hrană granulată, însă le plac terciurile speciale. „Acestea pot fi făcute din amestecuri de boabe, sfeclă de furaj, morcov. Din ele trebuie să obţinem o mămăligă mai consistentă. Dacă le veţi da o hrană mai puţin echilibrată şi cu mai puţine proteine, veţi obţine o blană proastă şi lipsită de luciu. În consecinţă, acest produs important al nutrilor vă va aduce venituri mici”, subliniază Victor Efros. De asemenea, apa dată nutrilor trebuie să fie caldă, cu atât mai mult că le place să facă baie în ea, chiar dacă fac asta mai puţin pe timp de iarnă.
Capra, mai sensibilă decât oaia
Ovinele şi caprinele nu trebuie ţinute împreună, ne spune Oleg Maşner, director adjunct pe Ştiinţe în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Biotehnologie în Zootehnie şi Medicină veterinară. „La noi, în multe cazuri se întreţin aceste două specii în turme comune, dar caprinele sunt mai sensibile la temperaturi scăzute. Pentru ovinele adulte, temperaturile de cinci-opt grade sunt minunate. Însă este important ca în grajd să nu fie curenţi de aer şi să nu fie umiditate, dar să existe un aşternut bun - paie proaspete, rumeguş”, zice directorul adjunct. Atât ovinele, cât şi caprinele pot să reziste şi la temperaturi sub zero, însă nu este recomandat să fie ţinute în aceste condiţii mult timp, fiindcă vor avea de suferit.
De trei ori hrană, de două ori apă
Specialistul spune că gopodarul trebuie să aibă mai mare grijă atunci când încep fătările. „Locul unde vor avea loc acestea trebuie amenajat astfel încât să fie o temperatură de 10-15 grade. De asemenea, se doreşte ca oile ce urmează să fete să fie separate, iar după trei-cinci zile - scoase cu tot cu miel în ţarcuri speciale”, mai spune Oleg Maşner.
Ovinele pot fi hrănite cu tescovină, dar şi cu fân, care este cel mai bun nutreţ pentru ele. Specialistul recomandă ca hrana să fie administrată atât ovinelor, cât şi caprinelor, de trei ori pe zi, iar adăpatul- de două ori pe zi. „Corect este ca animalul să aibă acces permanent la apă chiar şi pe timp de iarnă. Totuşi, în cazul gospodăriilor, aceasta nu este posibil. De aceea, în zilele foarte geroase, aceste animale pot fi adăpate şi o singură dată, la ora 10-11, când hrana a fost deja administrată.
De ce iepurele mănâncă des
Iepurele are cavitatea bucală bine dezvoltată, care adăposteşte 28 de dinţi, dar stomacul acestuia este foarte slab dezvoltat, pentru că în toată evoluţia lui el niciodată n-a mâncat liniştit, susţine Victor Efros. Deoarece el întotdeauna a fost vânat de lupi, de vulpi şi de oameni, iepurele mănâncă câte puţin şi pleacă, pentru a nu fi prins. Drept urmare stomacul lui nu a cunoscut o evoluţie care să îi mărească volumul.