Războiul de cinci ani pentru 2.500 de tone de zahăr şi 1.500 de tone de borhot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul excesiv de zahărul este dăunător
Consumul excesiv de zahărul este dăunător

Curtea Supremă de Justiţie a decis la finele anului trecut, că o cantitate de 2,500 de tone de zahăr, produs încă în anul 2007 de fabrica din Glodeni, să fie transmisă companiei Bălţ-gaz pentru datoriile de circa 40 de milioane de lei la consumul de metan

După cinci ani de lupte în justiţie, furnizorul de gaze a obţinut dreptul de a prelua sub controlul său gajul garantat de la fabrica de zahăr din Glodeni.

E vorba de 2.500 de tone de zahăr în valoare de 18,7 milioane de lei, produs încă în anul 2007 şi 1.500 de tone de borhot estimat la două milioane de lei. Gajul nu acoperă valoarea datoriilor şi în plus nu este clar cum Bălţi-gaz va valorifica aceste produse, mai ales că din decizia instanţei rezultă că zahărul şi-a pierdut din calitate şi nu există cerere pentru el.
Din decizia adoptată de CSJ la 19 decembrie 2013 se poate de aflat că în lupta pentru acest zahăr a fost implicată şi Laura Cuşnir (Ţurcanu), reţinută de procurori la finele lunii septembrie 2013, şi fantoma de miliarde - firma Grandmax Group, dar şi compania Magt-Vest, controlată de omul de afaceri Gheorghe Magdil, membru al PLDM.

Până în anul 2009, fabrica Glodeni-zahăr a făcut parte din holdingul Marr-sugar controlat de afaceriştii ruşi Ralif şi Marat Safin, care au renunţat la active după ce le-au înglodat în datorii.

În anii 2009-2010 angajaţii fabricii au protestat şi la Guvern cerând plata salariilor restante, Totodată ei au blocat de câteva ori tentativele unor raideri de a scoate şi vinde zahărul din stocuri. Unii au ajuns să fie şi condamnaţi pentru că au apărat averea întreprinderii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite