Cum blochează demnitarii moldoveni investiţii de zeci de milioane de dolari
0Statul, reprezentat prin unii demnitari de rang înalt, pune piedici la exercitarea dreptului legitim al noilor proprietarilor ai companiei de telefonie Eventis Mobile de a-şi începe activitatea comercială în ţară, susţin avocaţii firmei.
Creditorii Eventis Mobile solicită organelor de drept din ţară să intervină întru combaterea atacurilor ilegale asupra companiei la care îşi aduc contribuţia chiar şi unii miniştri.
"Cum poate fi interpretată situaţia când prin intervenţia unor demnitari de rang sunt călcate în picioare drepturile unui investitor şi totodată sunt blocate investiţii de zeci de milioane de dolari. E un abuz evident“, spune Sergiu Goţonoga, juristul Consiliului Creditorilor al companiei Eventis Mobile. Acesta i-a menţionat pe vicepremierul Valeriu Lazăr şi ministrul Comunicaţiilor şi Infrastructurii Informaţionale, care ar fi intervenit pe lângă alte instituţii de stat pentru a bloca intrarea în drepturi a investitorului.
Juristul Andrei Iosip a spus că Eventis Mobile este victima refuzului ilegal şi neîntemeiat al Camerei Înregistrării de Stat de a înregistra contractul de vânzare-cumpărare a bunurilor din masa debitoare a Eventis Mobile, ca şi complex patrimonial unic cu compania Iulerom.
"Este dubios faptul că instituţia nu doreşte să înregistreze contractul şi nici să ofere o explicaţie a motivelor pentru refuz, ceea ce cauzează daune materiale şi morale companiei“, a declarat Andrei Iosip. Avocatul a precizat că refuzul se datorează unei intervenţii scrise a ministrului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip care ar fi cerut să nu fie înregistrat contractul.
Aceasta în timp ce o decizie a Curţii de Apel Chişinău constatată că acest contract serveşte drept temei pentru procedura de înregistrare, dar această decizie a instanţei nu se respectă.
Cât despre decizia Agenţiei Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologii Informaţionale (ANRCETI) de retragere a licenţei pentru Eventis Mobile avocaţii spun că aceasta este una ilegală şi că s-ar datora unor interese ale funcţionarilor.
„Este paradoxal şi dubios faptul că decizia ANRCETI a fost confirmată de instanţa de judecată, chiar dacă pe parcursul şedinţelor de judecată reprezentanţii Agenţiei nu au putut specifica circumstanţele care au dus la suspendarea temporară a valabilităţii licenţei, pentru ca ulterior să poată argumenta şi temeinicia retragerii licenţei companiei”, a spus reprezentantul companiei.
Avocaţii Eventis Mobile spun că vor merge la CEDO şi sunt siguri că ar putea câştiga deoarece cazul cu Eventis este identic cu cel al companiei Megadat, în urma căruia statul a fost obligat să achite daune de milioane de dolari. Totodată ei amintesc că în clasamentul mondial al atractivităţii mediului de afaceri Doing Bussines 2014, publicat de Banca Mondială, autorităţile Republicii Moldova nu au realizat progrese la două capitole importante: protecţia investitorilor şi onorarea contractelor.
„Această „luptă fără reguli” a oficialilor moldoveni cu creditorii Eventis Mobile dovedeşte o dată în plus că un control al autorităţilor statului nu va duce la apariţia unor afaceri serioase în Republica Moldova. Facem apel la şefii misiunilor diplomatice să înceapă monitorizarea felului în care oficialii împiedică funcţionarea normală a companiei, care este gata să investească în economia republicii milioane de euro”, se spune şi într-o declaraţie a creditorilor Eventis Mobile.