Cristian Burci, om de afaceri: „«Adevărul» este o fabrică de conţinut foarte bună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Burci negociază  de o săptămână preluarea  Adevărul Holding
Cristian Burci negociază de o săptămână preluarea Adevărul Holding

Cristian Burci vrea să cumpere Adevărul Holding pentru că are „titluri extrem de interesante şi oportunităţi foarte mari în zona de digital". Investitorul va prelua şi o parte dintre datoriile trustului.

Omul de afaceri Cristian Burci, cu o avere estimată de „Forbes România" la 100-110 milioane de euro, se află la un pas de preluarea Adevărul Holding. Acordul de principiu a fost deja semnat, iar în următoarele 10 zile se vor purta discuţiile finale. Cristian Burci spune că, dacă va prelua compania, va face o restructurare şi se va orienta spre conţinutul digital. 

„Adevărul": Spuneţi-mi trei motive pentru care aţi decis să cumpăraţi Adevărul Holding.

Cristian Burci: „Adevărul" este o fabrică de conţinut foarte bună, cu nişte titluri extrem de interesante şi cu nişte oportunităţi în zona de digital foarte bune.

Ce presupune acest acord de principiu pe care l-aţi semnat?

Trebuie să avem grijă ca publicaţiile să funcţioneze în următoarele 10 zile, urmând să definitivăm un acord final după cele 10 zile.

Veţi prelua şi datoriile trustului?

O parte dintre ele, da. Aici va fi nevoie să vedem şi viziunea creditorilor vizavi de trust. Compania se află într-un impas economic şi trebuie să vedem cum putem să restructurăm lucrurile în aşa manieră încât businessul să devină viabil. Câteva dintre datoriile existente astăzi în bilanţul „Adevărul" le va prelua domnul Patriciu.

Care sunt principalele direcţii pe care veţi merge în dezvoltarea companiei?

În primul rând trebuie să ne stabilim o viziune, dacă finalizăm tranzacţia. Toată lumea trebuie să înţeleagă mult mai bine direcţia spre care mergem. Trebuie să mergem mult spre zona de digital.

Veţi închide din produsele Adevărul Holding?

Este mult prea devreme să discutăm despre cum va arăta restructurarea. Avem o problemă de costuri şi o problemă de câte venituri generăm. Trebuie să ne uităm atent la cele două componente. Trebuie să ţinem produsele valoroase, să le eficientizăm pe cele care pierd bani. În următoarele zile vom şti cât trebuie să restructurăm ca să ajungem la un mod care să fie viabil pentru companie.

Cel mai mare avantaj al „Adevărului" era reţeaua de corespondenţi, decimată în ultimul an. Veţi păstra un minimum de ediţii locale atât pe print, cât şi online?

Noi trebuie să ne uităm şi la ce suportă piaţa. „Adevărul" regional şi „Adevărul de Seară" au produs pierderi extraordinare. Cred că trebuie să avem corespondenţi locali şi conţinut local, dar trebuie să facem asta într-un mod eficient şi pragmatic.

Vorbiţi de zona digitală. Cum rămâne cu printul, pentru că sunt reviste, ziare care funcţionează pe hârtie? Credeţi în viitorul tiparului?

Cred în viitorul revistelor. Printul va pierde bătălia cu internetul şi cu digitalul într-o perioadă de timp. Astăzi, lumea vrea să citească şi să se uite la video unde, când şi cum vor. Ne uităm la un trend internaţional. Mai devreme sau mai târziu, viitorul va fi online. Problema este că monetizarea încă nu este clară sau nu suntem aşa de buni în piaţa asta să monetizăm. Piaţa de print are o problemă şi suferă. Trebuie să distribuim conţinutul pe cât mai multe platforme şi să îl monetizăm.

Cum veţi eficientiza, din punct de vedere al businessului, cele cinci tipografii?

Tipografiile trebuie să tipărească şi altceva decât publicaţiile Adevărul. Trebuie creată o forţă de vânzare care să vândă capacităţile libere ale tipografiilor. Ele nu pot supravieţui numai pe publicaţiile Adevărul.

Intenţionaţi să faceţi schimbări la nivelul conducerii editoriale a publicaţiilor trustului?

Nu avem o problemă cu editorialul. Prioritatea principală este partea economică.

Dumneavoastră aţi avut în portofoliu mai multe produse media pe care le-aţi vândut. Intenţionaţi să faceţi la fel şi cu Adevărul Holding?

De ce nu? Din business nu faci bani când îl operezi, ci când îl vinzi.

În cât timp va ajunge Adevărul la un break-even?

Trei luni. Vor fi nişte măsuri foarte dureroase, luate cu hotărâre. Nu facem asta, n-avem produse. Trebuie să oprim viteza cu care cresc datoriile, ăsta ar fi primul obiectiv.

Ca proprietar de presă, v-aţi amestecat vreodată în politica editorială?

Ocazional, se întâmplă asta, dar nu ăsta trebuie să fie rolul nostru. Rolul nostru este cum facem produsul să fie viabil economic. Acesta este singurul lucru care dă independenţă presei. Restul sunt poveşti. 

Veţi intra în acest business şi veţi merge mai departe alături de domnul Imre?

Da.

"În următoarele zile vom şti cât trebuie să restructurăm ca să ajungem la un mod care să fie viabil pentru companie.''

„În companie s-au investit până acum 180 de milioane de euro"

Peter L. Imre, directorul general al companiei media, vorbeşte despre câteva dintre culisele negocierilor.

„Adevărul": Cum a apărut Cristian Burci în ecuaţie?

Peter L. Imre: Dintre toţi cei interesaţi într-un fel sau altul, eu i l-am recomandat domnului Patriciu pe domnul Burci. I l-am recomandat pe baza celor 22 de ani de când îl cunosc, în care am făcut businessuri împreună, în care domnul Burci şi-a dovedit integritatea profesională şi de om de afaceri, capacitatea de a lua o companie şi de a o restructura în aşa fel încât să fie profitabilă.

Când au început negocierile şi cum au decurs?

Ultima săptămână a fost crucială din punct de vedere al deciziilor din ambele părţi. Partea mai complicată abia acum începe. Până acum s-a semnat un acord de principiu. De aici încolo se vor negocia detaliile, după care tranzacţia, dacă va fi semnată, va fi supusă Consiliului Concurenţei.

Care este valoarea tranzacţiei?

În această companie până acum s-au investit peste 180 de milioane de euro. Valoarea tranzacţiei este proporţională cu investiţia.

E posibil ca tranzacţia să nu se mai finalizeze?

Posibibilitatea teoretică sigur că există.

Care a fost starea de spirit a lui Dinu Patriciu la despărţirea de „Adevărul"?

E trist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite