Crăciunul pe stil... moldovenesc. Când şi cum întâmpină Naşterea Domnului creştinii din Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca la noi, la nimenea. Împărţiţi pe stiluri şi mitropolii, celebrăm Naşterea Domnului pe 25 decembrie, pe 7 ianuarie sau chiar de două ori. Indiferent de calendar, este o sărbătoare de suflet, care reuneşte famiile la aceeaşi masă.

Grăbiţi să-şi pregătească masa şi casa de Crăciun, orăşenii dau buzna în pieţe şi-n supermarketuri, trec pe la târgurile de cadouri şi pe la comercianţii care au venit la Chişinău cu maşini încărcate cu brazi. Cu două zile înainte de sărbătoare, Ana Scripliuc (62 de ani) din Chişinău a cumpărat toate cele necesare pentru a-şi întâmpina musafirii cu o masă bogată. „Am luat carne, dulciuri. Trebuie să ajung acasă să mai fac nişte bucate. Este o sărbătoare foarte frumoasă, care adună toată familia“, mărturiseşte gospodina. Spune că în acest an are un motiv în plus să petreacă. „Mă bucur că politicienii noştri au declarat ziua de 25 decembrie sărbătoare oficială în Moldova. Cred că nu mă bucur doar eu, ci şi o mare parte dine moldoveni. Trebuia să se întâmple mai demult“, accentuează femeia.

ÎN RÂND CU EUROPENII

Din acelaşi motiv, familia Ştefăniţă va întâmpina pentru prima dată Naşterea Domnului pe 25 decembrie. „Înainte, sărbătoream Crăciunul pe stil vechi, pentru că aşa era obiceiul în familie. Din acest an, îl vom face pe nou, că doar tindem să fim europeni şi trebuie să sărbătorim odată cu întreaga Europă!“, exclamă Veceslav Ştefăniţă (45 de ani). A venit tocmai din sudul ţării la Chişinău pentru a-şi face cumpărăturile la un târg specializat, însoţit de fetiţa lui de trei ani. Micuţa nu face diferenţă între tradiţii şi stiluri, însă-l aşteaptă oricând pe Moşul şi ştie cum să-i înmoaie sufletul. „Când vine, o să-i spun: «Moş Crăciun eşti cel mai bun». Ştie că vreau o păpuşă“, dezvăluie Loredana.

Pregătirile sunt în toi şi în unele sate. Lidia Costaş (47 de ani) din Colicăuţi, raionul Briceni, coace pâine pentru masa de sărbătoare şi prăjituri pentru colindători. „Am fiert grâu cu nucă, facem învârtite cu mac, pui la cuptor, peşte, de toate. Este o zi în care satul prinde viaţă pentru că lumea uită de muncă şi stă cu familia. Copii vin să ne colinde, iar fetele gata de măritat joacă malanca“, povesteşte femeia. 

image

FOTO: Loredana Ştefăniţă (3 ani) e gata să-l primească pe Moş Crăciun şi de două ori FOTO: TUDOR IOVU

De Sărbători, vin copiii din Germania, abia aştept să-i revăd. E bine să sărbătorim Crăciunul şi Anul Nou o singură dată. Maria Savciuc, casnică

DOUĂ FESTINURI, ACELAŞI PRILEJ

Ina Popovici (21 de ani) mai are timp pentru pregătiri pentru că va celebra Naşterea Mântuitorului pe stil vechi, pe 7 ianuarie. „Indiferent când sărbătorim, este ziua în care s-a născut Domnul. E important ce avem în suflet şi dacă am ţinut post, nu pe ce dată facem Crăciunul“, spune studenta, care în fiecare an merge la biserică împreună cu familia.

Alţi moldoveni se aşează la masă de două ori cu acelaşi prilej. „Cu bunicii sărbătoresc pe stil vechi, iar cu prietenii mai tineri – pe stil nou. Cred că ar fi bine să ne apreciem, dar fiecare marchează când vrea. Pentru noi, este important că ne adunăm cu toată familia“, afirmă Marina Schivu (29 de ani) din Chişinău. Preoţii susţin, însă, că ar trebui să ţinem posturile şi sărbătorile de peste an după un singur calendar, indiferent pe care-l alegem.

image

FOTO: La mare căutare sunt căluţii pentru că 2014 este anul calului de lemn

BUCURIA VÂNZĂTORILOR

Chiar dacă nu au timp de odihnă, comercianţii se bucură de cozile de la standurile lor. „Oamenii caută ceva original pentru cei dragi. Cumpără clopoţei, globuri, felicitări handmade, figurine cu Moş Crăciun. Totuşi, după experienţa din anii precedenţi, marea înghesuială e pe 24 seara“, precizează vânzătoarea Ela Lumceva. Am venit cu aproape 500 de brazi din Briceni, sper să-i dau pe toţi. Anul acesta am avut mai mulţi cumpărători, semn că le place mirosul de brad în casă, la sărbători“, adaugă şi Roman Ciornâi, care cere 150-200 de lei pentru un pom, în funcţie de înălţime.

De Crăciun dăruim dragoste celor dragi. Pe 25 decembrie sărbătorim în familie, iar pe 7 ianuarie mergem la rude şi părinţi. Larisa Dicusar, casnică

Concert de caritate pentru artiştii în dificultate

Pe 25 decembrie, începând cu ora 18.00, Primăria Capitalei organizează un concert de suflet intitulat „O, ce veste minunată!“, unde vor cânta patru generaţii de artişti. Este vorba de formaţia Akord, Cătălin Josan, surorile Osoianu, Tatiana Cerga, Cristina Pintilie, elevi de la Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu“. Un recital va susţine şi maestrul Eugen Doga. Invitaţi la concert sunt mai mulţi veterani ai scenei, printre care Gheorghe Urschi şi Ştefan Petrache, dar şi scriitorii Spiridon Vangheli şi Vladimir Beşleagă. Biletele pot fi procurate la casele Filarmonicii Naţionale, la preţul de 100-150 de lei. Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor fi donaţi pentru susţinerea artiştilor în dificultate.

Interviu cu preotul Ioan Ciuntu: „Parlamentul a făcut un act de dreptate pentru creştinii care sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite