Consiliul Superior al Magistraturii, în război cu presa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii CSM se plâng că sunt atacaţi pe nedrept de jurnalişti FOTO: Dumitru Goncear
Membrii CSM se plâng că sunt atacaţi pe nedrept de jurnalişti FOTO: Dumitru Goncear

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii acuză jurnaliştii că ar fi pornit o campanie de denigrare a judecătorilor. Asta după ce presa a dezvăluit că unii dintre ei au averi de milioane nedeclarate, trecute pe numele soţiilor şi soacrelor, au diplome de studii false, sunt în vizorul Securităţii sau sunt favorizaţi de bănci.

Cu excepţia ministrului în exerciţiu al Justiţiei, membrii CSM au adoptat ieri următoarea declaraţie:

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de organ de autoadministrare judecătorească şi de garant al independenţei autorităţii judecătoreşti doreşte să ia atitudine în privinţa unor lucruri ieşite din comun care au loc în ultimul timp. Este vorba despre o campanie de exercitare de presiune îndreptată împotriva sistemului judecătoresc şi în mod special împotriva unor persoane ce deţin funcţii înalte în justiţie, campanie susţinută de către anumite instituţii media, autorităţi publice şi persoane cu funcţii de demnitate publică.

În cadrul acestei campanii se utilizează atacuri mediatice extrem de agresive, în care se aduc acuzaţii false, operandu-se fie cu fapte inexistente, fie cu jumătăţi de adevăr, fie cu opinii subiective şi tendenţioase. Aceste atacuri aduc o atingere gravă sistemului judecătoresc ştirbind din autoritatea şi încrederea de care trebuie să se bucure acesta în ochii publicului într-o societate democratică. Într-un stat democratic justiţia trebuie să fie liberă şi scutită de orice fel de presiuni din partea celorlalte puteri şi a grupurilor de interese de orice fel. Consiliul Superior al Magistraturii califică campania de denigrare pornită în ultimul timp drept un atac direct la independenţa sistemului judecătoresc şi la ordinea de drept din Republica Moldova.

În acest sens Consiliul Superior al Magistraturii consideră necesar de a reitera prevederile Recomandării Nr (94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care prevede, printre altele, că “în procesul decizional, judecătorii trebuie să fie independenţi şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţie, influenţă subiectivă, presiuni, ameninţări sau interferenţe, directe sau indirecte. Legea trebuie să prevadă sancţiuni clare împotriva persoanelor care încearcă să influenţeze deciziile judecătorilor în orice fel… Judecătorii trebuie să aibă puteri suficiente şi să fie abilitaţi să le exercite pentru a-şi îndeplini astfel obligaţiile şi a menţine demnitatea şi autoritatea instanţei pe care o reprezintă.”

VIDEO Mihai Ghimpu atacă presa: „Lingăi şi vânzători de ţară! Doamne, de-aş putea cumpăra atâtea oase să vă dau ca să vă săturaţi odată şi odată!“

Acestea fiind spuse, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că în niciun caz nu intenţionează să limiteze în vreun mod nepermis libertatea de exprimare a celor care vor să se expună pe marginea actului de justiţie sau a problemelor cu care se confruntă sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Mai mult chiar, orice material jurnalistic bazat pe probe şi pe investigaţii jurnalistice veritabile care vine să scoată la lumină acte de corupţie sau de îmbogăţire nejustificată a unor judecători este binevenit şi serveşte în modul cel mai direct interesul public de a avea un sistem judecătoresc independent, imparţial şi onest. Ceea ce aduce un mare deserviciu sistemului judecătoresc sunt atacurile gratuite, lipsite de fundament factologic şi care nu urmăresc decât un singur scop, cel de a pune presiune pe judecători intimidându-i şi denigrându-i, promovând în acest mod interesele anumitor persoane sau grupuri de persoane.

În lumina celor exprimate, Consiliul Superior al Magistraturii face un apel către toate persoanele implicate în campania despre care s-a făcut referire mai sus să se abţină de la exercitarea de presiuni şi de la orice fel de acţiuni care pot aduce atingere independenţei sistemului judecătoresc.

Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, spune însă că informaţiile despre judecători sunt de interes public şi cetăţenii au dreptul să le afle, chiar dacă asta nu le place magistraţilor.

Şi Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, susţine că presa este câinele de pază al societăţii şi trebuie să stea cu ochii pe demnitari, iar CSM nu are decât să-şi facă ordine în propria ogradă.
Anterior, „Adevărul“ a scris despre mai mulţi judecători cu probleme.

Judecătorul cu datorii de zeci de milioane de lei la bănci

Magistratul Ion Timofei, „chiriaşul din casa soţiei”, a plecat onorabil din funcţie

Magistrată suspectată de falsuri, avansată în funcţie

Judecătoare cu studii la o academie inexistentă

Judecătorul Oleg Melniciuc, pretendent cu probleme la şefia unei instanţe din Chişinău

FOTO Casa din „Oraşul poveştilor“ pentru magistrata Nina Cernat

„Săracul“ judecător Arnăut, cu proprietăţi de milioane

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite