Condiţii spaniole pentru deţinuţii moldoveni. Un nou complex penitenciar va fi construit la Bubuieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată puşcăria Soto del Real, după modelul căreia va fi ridicată viitoarea închisoare FOTO: elmundo.es
Aşa arată puşcăria Soto del Real, după modelul căreia va fi ridicată viitoarea închisoare FOTO: elmundo.es

Din 2018, în Moldova va funcţiona un complex penitenciar nou, construit conform standardelor europene, după modelul unei închisori din Spania. Pentru a-l ridica, autorităţile se împrumută pe 20 de ani.

Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, la nouă kilometri de Chişinău, pe un teren de 36 de hectare. O echipă de specialişti din Spania a realizat deja proiectul, după modelul închisorii din localitatea madrilenă Soto del Real, construită în 1995. Deşi au un program strict, cei 1.000 de deţinuţi ai puşcăriei spaniole beneficiază de facilităţi precum ore de yoga, de gimnastică sau de limbă spaniolă. Ei îşi pot vedea oricând familiile şi pot comunica practic nemilitat la telefon, din cabinele amplasate în zone speciale, utilizând carduri pe care le procură de la comisarul penitenciarului.

Nu vor putea săpa tuneluri

Potrivit proiectului, complexul de la Bubuieci va avea mai multe blocuri, inclusiv unul medical cu 128 de locuri şi un compartiment pentru bolnavii de tuberculoză, un izolator disciplinar pentru 50 de persoane, bucătărie, spălătorie, magazin. Penitenciarul va dispune de 12 blocuri de detenţie cu o capacitate de 128 de oameni fiecare, dispuse pe două aripi. Cei 1.536 de deţinuţi, circa o pătrime din totalul celor din ţară, vor sta câte doi în celulă, fiind supravegheaţi şi îngrijiţi de 456 de angajaţi ai închisorii.

„Iniţial, penitenciarul era prevăzut doar pentru 1.000 de persoane, dar asta nu rezolva problema suprapopulării. Odată ce beneficiem de asistenţă europeană, am decis să facem totul la cel mai înalt nivel“, explică directorul interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Ana Dabija.

„De ce anume la Bubuieci? Locaţia şi terenul sunt perfecte. Reţelele de gaz şi energie electrică sunt aproape, avem multiple căi de acces. În urma unei expertize, solul s-a dovedit a fi potrivit pentru un izolator. Spre exemplu, la Taraclia era problema pământului nisipos, uşor de săpat. Clădirile vor fi situate pe 24 de hectare, iar celelalte 12 hectare vor constitui perimetrul de securitate. Poate vom aranja nişte sere sau altceva“, adaugă şefa penitenciarelor.

Puşcărie de 45 de milioane de euro

Proiectul privind ridicarea noii închisori este în lucru de circa doi ani, în proces fiind implicaţi specialişti de la Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor, de la Cancelaria de Stat şi din Departamentul Penitenciare. Bugetul total este de 44,5 milioane de euro, cea mai mare parte din sumă urmând să fie luată ca împrumut. Acum o săptămână, cabinetul de miniştri a avizat iniţierea negocierilor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a obţine un credit de 39 de milioane de euro pentru o perioadă de 20 de ani şi un grant de un milion, din fondul social al instituţiei. Contribuţia Guvernului va fi de 4,5 milioane.

Construcţia va începe imediat ce banca va aloca prima tranşă de bani. La realizarea lucrărilor vor participa patru actori-cheie. „În primul rând, este vorba de echipa de implementare, formată din angajaţii noştri: responsabili de finanţe, specialişti în securitate, ingineri etc. O delegaţie de la noi a fost deja în Spania şi a vizitat închisoarea din Soto del Real. Prin licitaţii internaţionale sub supravegherea băncii, urmează să fie selectate trei companii care vor ridica penitenciarul, vor acorda asistenţa tehnică şi vor asigura sistemul de securitate“, precizează Ana Dabija.

Case de arest preventiv

În noul complex vor fi transferaţi deţinuţii Penitenciarului numărul 13 din Chişinău, aproape 1.100 la număr. Aici vor ajunge şi persoanele aflate în arest preventiv, care în prezent sunt ţinute în izolatoarele comisariatelor de poliţie. Acolo vor fi închişi doar bănuiţii reţinuţi pentru 72 de ore.

Pe lângă aceasta, Ministerul Justiţiei planifică să edifice şi patru case de arest în ţară, pentru a prelua detenţia preventivă de la Interne – o restanţă care ne ţine sub monitorizarea Consiliului Europei. În 2014 va începe construcţia unei case de arest la Bălţi, pentru 650 de deţinuţi, cu birouri pentru avocaţi şi anchetatori. Banii vor fi alocaţi treptat, din bugetul statutului, iar pentru primele lucrări va fi nevoie de 10 milioane de lei.

„Noi avem o problemă gravă cu penitenciarele, pe care le-am moştenit din perioada sovietică, când nu se ofereau condiţii de detenţie cu respect faţă de demnitatea umană. Sunt bucuros că am găsit o sursă de finanţare pentru construcţia complexului penitenciar, un proces deloc simplu“, ne-a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. 

penitenciar

Muzeu în locul închisorii nr. 13

Autorităţile încă nu au decis ce vor face cu Penitenciarul numărul 13 din centrul Capitalei, proiectat încă în 1834, care se află într-un grad avansat de deteriorare. „Urmează să decidem ce se va întâmpla cu acest edificiu, dar abia după ce îl construim pe cel nou. E o necesitate iminentă, pentru că penitenciarul 13 este cel mai vechi din ţară şi are cele mai proaste condiţii“, spune ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. „Noi ne-am dori să facem acolo un muzeu al penitenciarelor, ca în orice stat european“, este doleanţa Anei Dabija, şefa Departamentului Instituţiilor Penitenciare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite