Comisie de anchetă: Regimul oligarhic al lui Plahotniuc a paralizat instituţiile statului ca să poată fura bunuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc

Comisia parlamentară de anchetă privind modul de exploatare a substanţelor minerale utile şi determinarea impactului asupra mediului a constatat, după trei luni de activitate, că „regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc, cu rea intenţie, a paralizat instituţiile statului, pe tot lanţul valoric, ca să poată nestingherit să fure din bunurile şi resursele statului, care aparţin poporului”.

Reforma administraţiei publice centrale, declarată ca una de succes, s-a dovedit a fi nu doar un eşec, dar şi o acţiune bine premeditată de imobilizare a instituţiilor statului, ca acestea din urmă să nu îşi poată îndeplini competenţele şi atribuţiile de protejare a interesului public în raport cu hoţii – sunt concluziile prezentate de preşedintele comisiei de anchetă, Ina Coşeru, deputată PAS, transmite IPN.

Ina Coşeru a menţionat că au fost constatate situaţii de extragere neautorizată a substanţelor minerale utile din extravilanul localităţilor, precum şi lipsa de reacţie din partea autorităţilor publice în adoptarea măsurilor pentru contracararea acestor ilegalităţi. 

Totodată, au fost valorificate substanţe minerale utile de către agenţii economici cu încălcarea prevederilor contractelor de folosinţă a subsolului, a perimetrului minier, a planurilor de execuţie, de exploatare, de recultivare. Activitatea de exploatare minieră pe terenurile cu destinaţie agricolă s-a desfăşurat în lipsa excluderii acestora din circuitul agricol şi fără achitarea despăgubirilor corespunzătoare de producţie agricolă, nu au fost executate obligaţiile privind cultivarea sectoarelor de teren degradate de lucrări miniere, iar ca rezultat solul şi mediul sunt supuse degradării în proporţii considerabile.

„Prin modificarea Codului Subsolului, în 2017, au fost excluse un şir de competenţe ale instituţiilor statului de intervenţie în cazul încălcării legislaţiei în acest domeniu de o importanţă majoră pentru securitatea economică şi dezvoltarea ţării. Inspectoratul pentru Protecţia Mediului deseori uşor poate să aplice o amendă pentru o persoană fizică care arde frunze în ogradă, dar nu are pârghii funcţionale de a sancţiona agenţii economici care fură zeci sau poate chiar sute de milioane de lei din resursele statului. Cei care au capturat statul Republica Moldova şi l-au transformat în stat oligarhic, inclusiv grupul parlamentar de deputaţi, nu  doar au admis, dar au fost părtaşi şi participanţi activi la distorsionarea cadrului normativ, inclusiv în sectorul exploatării resurselor minerale utile”, a menţionat Ina Coşeru.  

Pe parcursul anilor 2018-2021, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a aplicat amenzi în valoare totală de numai 202 mii de lei, chiar dacă au avut loc încălcări la mai multe cariere. În perioada anilor 2011-2020, de către procurori s-a dispus pornirea a 55 de cauze penale. În privinţa a opt cauze urmărirea penală a fost finalizată şi aceste dosare au fost remise spre examinare instanţelor de judecată. Prejudiciul estimativ adus mediului ca urmare a acţiunilor ilegale ale agenţilor economici constituie 850 de milioane de lei. Totodată, prejudiciul reparat constituie doar 1,2 milioane de lei sau 0,14%. Nimeni nu a fost tras la răspundere penală pentru gestionarea frauduloasă a resurselor minerale utile. Comisia de anchetă urmează să clarifice câţi miniştri au intrat în posesia unor cariere, a specificat Ina Coşeru.

Mariana Cuşnir, secretarul comisiei de anchetă, deputată PAS, a spus că exploatarea substanţelor minerale utile este privită ca o afacere deşi domeniul ar fi trebuit să fie finanţat de stat şi să fie o chestiune importantă pe agenda autorităţilor publice centrale.

În Republica Moldova desfăşoară activităţi de extragere a zăcămintelor de substanţe minerale utile 147 de agenţi economici. Comisia de anchetă a fost creată în noiembrie 2021.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite