CNA: Banii acordaţi Moldovei de către Banca Mondială pentru construirea punctelor de control la Frontieră au fost utilizaţi ineficient, iar statul, prejudiciat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Experţii CNA au constatat, în urma unui studiu, că banii acordaţi Moldovei de către Banca Mondială în cadrul unui proiect pentru construirea punctelor de control la Frontieră au fost utilizaţi ineficient, iar statul a fost prejudiciat.

Chiar dacă proiectele date au fost lansate cu trei ani în urmă, fiind cheltuite mijloace creditare importante, până la moment nu s-a reuşit implementarea acestora. În plus, au fost create premise în vederea compromiterii proiectului dat şi prejudicierea statului.

Experţii CNA au adus exemple concrete privind greşelile majore în cazul unor licitaţii. Or, în cazul licitaţiei de lucrări pentru construcţia PIF Leuşeni, caietele de sarcini au fost întocmite cu deficienţe, fiind indicaţi termeni ireali de executare a contractului. Ca urmare a tergiversării implementării proiectului vizat, valoarea contractului de reconstrucţie a fost majorat de la 11.5 milioane lei (oferta cea mai mică de la prima etapă a licitaţiei) pănă la 26.6 mln lei (oferta câştigătoare). 

În cazurile PIF Tudora şi PIF Criva, lucrările de construcţie au avut loc cu tergiversarea termenului datorită faptului că ANSA, în calitate de beneficiar al obiectivelor date, nu a întreprins măsurile necesare pentru obţinerea coordonărilor şi autorizaţiilor necesare. În rezultat, nici unul din contractele cu privire la construcţia PIF-urilor, al căror beneficiar este ANSA, nu au fost executate în termenii stabiliţi, finalizarea acestora fiind tergiversată semnificativ, în mod intenţionat.

Totodată, licitaţiile privind elaborarea a două sisteme informaţionale (MMSV şi LIMS) în domeniul sanitar-veterinar s-au constatat situaţii de conflicte de interese între compania câştigătoare „Romanian Soft Company” şi unul dintre membrii comisiei de licitaţie. În pofida faptului că sistemele informaţionale MMSV şi LIMS, ulterior elaborate, au trecut toate certificările de conformitate, ANSA a refuzat sa le primească la balanţă şi să le implementeze, invocând nefuncţionalitatea acestora, lipsa rezultatului scontat şi a unei platforme pentru operarea produselor software. 

Atunci când cei de la ANSA tergiversau implementarea sistemelor, la acea etapă deja expirase 75% din perioada de garanţie şi mentenanţă, asigurată de către furnizorul sistemelor informaţionale, în conformitate cu obligaţiile contractuale, se arată în comunicatul de presă emis de CNA, vineri, 23 septembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite