Chișinăul nu recunoaște „alegerile” locale și regionale organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul moldovean de Externe condamnă așa-numitele „alegeri” locale și regionale în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei planificate pentru 10 septembrie, precizând că încercarea Kremlinului de a imprima legitimitate ocupării prin forță a teritoriilor statului suveran este ilegală.

Chișinăul condamnă așa-numitele ,,alegeri” organizate în teritoriile ucrainene ocupate. FOTO: Arhivă
Chișinăul condamnă așa-numitele ,,alegeri” organizate în teritoriile ucrainene ocupate. FOTO: Arhivă

Responsabilii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au venit cu un punct de vedere cu referire la decizia Kremlinului de a organiza așa-numitele „alegeri” locale și regionale în după-amiaza zilei de vineri.

,,Republica Moldova nu recunoaște și condamnă organizarea așa-numitelor “alegeri” locale și regionale în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei preconizate pentru data de 10 septembrie curent. Încercarea Federației Ruse de a imprima legitimitate ocupării prin forță a teritoriilor statului suveran Ucraina sunt ilegale, fiind în total dezacord cu prevederile dreptului internațional și tratatelor internaționale la care însăși Rusia este parte”, au anunțat reprezentanții MAEIE. 

Tot ei subliniază că ,,prin organizarea așa-numitelor alegeri, Rusia aduce un afront direct Cartei ONU și Actului Final de la Helsinki, încălcând cu premeditare principiile suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

În acest context, Republica Moldova și-a reiterat sprijinul său ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

În luna iunie, Comisia electorală rusă a anunţat organizarea acestor „alegeri” în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022.

Aceste scrutinuri vizează, potrivit organismului în cauză, alegerea parlamentelor regionale şi consiliilor municipale, chiar dacă Moscova nu controlează decât o parte din regiunile Lugansk şi Doneţk în est şi Zaporojie şi Herson în sud.

La peste un an şi jumătate după ce şi-a lansat asaltul împotriva Ucrainei, Rusia controlează circa 17% din teritoriul ucrainean, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk, în septembrie anul trecut, după ce a organizat acolo pseudo-referendumuri, în pofida luptelor şi criticilor aproape unanime ale comunităţii internaţionale.

Vladimir Putin prezintă aceste regiuni drept teritorii istoric ruse şi afirmă că liderii de la Kiev trebuie să accepte să le cedeze Rusiei pentru a se ajunge la pace.

Ucraina exclude orice compromis asupra integrităţii sale teritoriale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite