Chişinăul istoric va dispărea în cel mult zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30% din patrimoniul arhitectural al Capitalei este în pericol, iar fără implementarea unei strategii de protejare, dispariţia acestuia este o chestiune de un deceniu. Constatarea aparţine unui grup de experţi europeni.

„Experţii au spus că Republica Moldova dispune de un patrimoniu imobil urban şi rural considerabil, care merită să fie pus în valoare în mod adecvat. Dacă problemele identificate în Chişinău nu vor fi rezolvate rapid aceleaşi mecanisme distructive se vor declanşa în restul ţării şi vor pune în pericol patrimoniul cultural-naţional în întregime”, a comunicat Ion Ştefăniţă, şeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor

Experţii au mai constatat lipsa de cooperare eficientă între diferite instituţii guvernamentale, precum şi presiuni economice şi imobiliare care încurajează corupţia, fapt ce le permite investitorilor privaţi să realizeze proiecte de proastă calitate cu consecinţe dezastruoase pentru patrimoniu. De asemenea, cei care încalcă legea nu sunt traşi la răspundere datorită actelor permisive obţinute abuziv şi care nu corespund legislaţiei.

Ion Ştefăniţă spune că a venit la cârma Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor pentru a rezolva problemele din domeniu, dar multe lucruri nu-i reuşesc deoarece imediat cum semnalează în presă unele încălcări şi abuzuri care duc la degradarea monumentelor agenţia este supusă verificărilor de tot genul. Potrivit lui Ştefăniţă, în Moldova sunt 977 de clădiri cu statut de monument istoric. Peste 80 de monumente istorice au fost demolate timp de 20 de ani de independenţă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite