Ce inovaţii sunt aşteptate la scrutinul din 30 noiembrie din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală din Chişinău a prezentat echipamentele electorale pentru a alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

În premieră pentru Republica Moldova toate echipamentele pentru vot vor fi uniformizate. Echipamentul este procurat dintr-un fond format din contribiţiile Guvernelor Republicii Moldova şi al Norvegiei. El este format din 6940 de cabine pentru vot secret şi zece mii de urne de vot a cărui valoare totală este de 436.270 dolari SUA.

Cabine pentru cei cu nevoi speciale

Cabinele pentru vot secret au 170 cm înălţime. Cabinele pentru persoanele cu dizabilităţi, care se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile, au o înălţime de 150 cm. Acestea vor fi utilizate şi pentru cei care votează la domiciliu, pentru a li se oferi dreptul la vot secret. Cabinele sunt foarte uşoare şi nu prezintă o problemă pentru transportare.

De asemenea, vor fi câteva tipuri de urne de vot. Urnele cu o capacitate de 80 litri vor fi amplasate în secţiile de votare unde sunt înscrişi peste 500 de alegători. Iar cele cu o capacitate de 45 litri - în secţiile de vot unde sunt înregistraţi sub 500 de persoane.

Registrul de Stat al Alegătorilor

O altă noutate în cadrul scrutinului din 30 noiembrie, potrivit CEC, este implementarea la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA). Acesta reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de lap-top-uri, fiind repartizate câte două pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii vor verifica datele de identitate ale alegătorilor în RSA şi vor înregistra online participarea acestora la votare. La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC. Procesul de implementare a RSA a fost realizat cu suportul Programului PNUD pentru Democraţie, componenta Alegeri, finanţat de către Guvernul Regatului Suediei.

Cum se votează

La intrarea în secţiile de votare vor fi afişate panouri informative cu paşii pe care trebuie să-i parcurgă un votant. Primul pas este înregistrarea datelor din buletinul de identitate în Registrul de Stat al Alegătorilor, operaţiune executată de unul dintre cei doi operatori aflaţi în secţie. Apoi votantul este direcţionat către membrii biroului electoral. Aceştia găsesc numele persoanei în lista cu alegători din circumscripţie. Dacă numele votantului lipseşte, acesta este înregistrat într-o listă suplimentară. Alegătorul semnează în dreptul numelui său. Pe foiţa de însoţire a buletinului se aplică ştampila de siguranţă. În final, votantul intră în cabină şi îşi exercită dreptul la vot.

„CEC este pregătită să facă faţă exerciţiului electoral din 30 noiembrie. În zilele rămase vor fi distribuite listele pe circumscripţii şi vor fi tipărite buletinele de vot. În noaptea de după alegeri, CEC-ul va număra voturile şi va afişa rezultatele numărătorii în regim online”, a explicat Iurie Ciocan, preşedintele CEC.

Toate secţiile de votare vor fi amplastate la parter, astfel încât să fie facilitat accesul persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor în etate şi persoanelor cu copii.

Iurie Ciocan, preşedintele CEC: „Vot electronic, tocmai în 2018”

La ce etapă se află proiectul votului electronic?

Votul electronic nu va fi implementat în aceste alegeri sub nicio formă. În schimb, noi lansăm platforma Registrului de Stat al Alegătorilor, care este parte componentă a unui sistem electronic mai larg. În baza acestui sistem informaţional va fi posibilă pilotarea unui proiect de votare la distanţă către alegerile din 2018.

Cum vor vota persoanele care se vor afla peste hotare pe 30 noiembrie?

Vor vota în unul dintre cele 95 de birouri înfiinţate peste hotare. Chiar dacă persoana nu s-a înregistrat preventiv la CEC, aceasta se va prezenta la birou cu actul de identitate şi va vota.

Spuneţi-ne care este scopul vizitei la Chişinău al delegaţiei APCE, în frunte cu Jean-Claude Mignon?

Ei au venit într-o misiune de evaluare. Este o misiune ordinară, vor avea întâlniri cu mai multe instituţii ale statului, inclusiv CEC-ul. Ei nu vin în scopuri preelectorale. Este o evaluare periodică organizată de către această instituţie. Ei ne vizitează de două ori pe an pentru a face anumite evaluări privind parcursul democratic al Republicii Moldova. În acest an vizita lor de toamnă coincide cu campania electorală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite