Ce este moldovenismul, soluția trolilor ruși pentru dezbinarea românilor. Cristian Pîrvulescu: „Sunt tot mai eficienți”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că această teorie câștigă tot mai mulți adepți în Republica Moldova și chiar în România, iar trolii ruși sunt pe zi ce trece mai agresivi, ceea ce face ca riscurile să fie tot mai serioase.

Trolii ruși lovesc ori de câte ori pot. FOTO Shutterstock
Trolii ruși lovesc ori de câte ori pot. FOTO Shutterstock

Războiul informațional purtat de trolii ruși împotriva României, parte a unui mai vast război hibrid cu țările NATO, marșează tot mai mult pe teza unei identități etnice moldovene separată de cea românească.

În cadrul acestui război hibrid, rușii nu se dau în lături de la metedele specifice bătăliilor neconvenționale și au declanșat o ofensivă, un adevărat război informațional de fapt, împotriva României și a Republicii Moldova.

Politologul Cristian Pîrvulescu explică, pentru cititorii „Adevărul”, în ce constă una dintre armele cele mai eficiente ale trolilor ruși, „îndreptate” înspre România. Nu este vorba despre tancuri, rachete sau alte arme vizibile, ci despre o armă specifică unui război informațional, nedeclarat, dar vizibil pentru ochiul expertului.

Originile moldovenismului separatist

Reputatul analist spune că rușii au redescoperit și marșează tot mai mult pe teza unei identități etnice moldovene separată de cea românească, promovată inițial, în urmă cu două secole, de agenții țarilor. În ultimele decenii, teza a fost redescoperită și exploatată foarte agresiv de trolii Moscovei.

Cristian Pîrvulescu. FOTO Arhivă Adevărul
Cristian Pîrvulescu. FOTO Arhivă Adevărul

Trolii încearcă să acrediteze ideea că toți moldovenii ar trebui să trăiască într-un singur stat, dar separat de România. Noua țară ar fi formată din actuala Republică Moldova, la care s-ar alipi „Moldova ocupată de România”, cum susțin trolii.

„După 1859, în condițiile în care Basarabia era separată de Moldova, rușii au cultivat această teză a identității etnice moldovene separată de cea românească, care nu este altceva decât o formă de imperialism. Deci nu vorbim doar de sovietici. Spun că înainte de perioada sovietică o asemenea ideologie se forma cu caracteristici cât se poate de importante pentru că antisemitismul spre exemplu, atitudinile violente față de evrei, fac parte din această construcție culturală a moldovenismului”, explică politologul.

După 1990, odată cu proclamarea independenței Republicii Moldova, dar mai ales după războiul transnistrean, teza a fost reluată și promovată tot mai insistent de la Moscova.

„După 1990, odată cu apariția Republicii Moldova independentă, teza aceasta a moldovenismului a câștigat din ce în ce mai mulți adepți în condițiile în care societatea era împărțită în pro-unioniști, pro-ruși și o zonă intermediară”, adaugă Pîrvulescu.

Eficiență tot mai mare pentru trolii ruși

În ultimii 10-15 ani, totul a capătat amploare, iar aceste idei s-au răspândit tot mai mult, inclusiv pe malul românesc al Prutului. „Odată cu evoluția rețelelor sociale, ideile acestea moldoveniste au început să poată fi difuzate și dincoace de Prut. Deci în ultimii 20 de ani asistăm la foarte ocultă, dar foarte persuasivă și la distribuirea acestor idei în Moldova românească, care cresc încetul cu încetul, pentru că acesta este războiul informațional, dar care se atașează altor straturi”, mai spune Cristian Pîrvulescu.

Politologul a detaliat și care sunt straturile „moldovenismului”. Totul se bazează pe ideea că moldovenii sunt un popor diferit și că țelul lor ar fi să trăiască într-un singur stat, separat de România. Religia, tradiția și cultura sunt exploatate persuasiv, cu multă inteligență, de către trolii ruși.

De exemplu, stratul ortodoxist care ia forme antioccidentale, care se adaptează la tradiție și așa mai departe. În Moldova a fost linie oficială asta a moldovenismului, introducerea limbii moldovenești în constituție. Maia Sandu și guvernul PAS încearcă în momentul de față, de câteva luni de zile, de un an de când a început războiul din Ucraina, să schimbe această traiectorie, dar nu este deloc ușor acest lucru”, adaugă Pîrvulescu.

România este de asemenea penetrată de rețele de troli care răspândesc eficient aceste mesaje, cu precădere în online. „În România, folosind rețelele clasice, adică cele fundamentalist religioase, inclusiv cele legate de Muntele Athos și așa mai departe, aceste idei se difuzează încetul cu încetul. Ei susțin că Moldova este o zonă care a fost văduvită după Unire, că a sărăcit datorită unirii din 1859, că era o zonă prosperă, dar care a sărăcit fiindcă a fost exploatată de București, lucruri care nu au nicio legătură cu istoria, dar care corespund foarte bine frustrărilor care se acumulează într-o zonă care economic este defavorizată”, dezvoltă analistul.

Destabilizarea României, premiul cel mare pentru troli

El avertizează că problema este una cât se poate de serioasă și că trolii Kremlinului sunt extrem de eficienți și sunt specialiști în acest război informațional. Mai mult sunt excelenți vorbitori de limba română, sunt instruiți și sunt fini cunoscători ai psihologiei și al specificului românesc.

„Speculează absolut toate orice diferențieri, pentru că au o cunoaștere foarte bună a psihologiei românești, și o au de multă vreme. Nu e o chestiune nouă. Și încearcă de fiecare dată să destabilizeze, să câștige noi adepți în zona asta, încercând să promoveze diferențe regionale, despre care spun că sunt esențiale și că reprezintă prăpăstii de netrecut. Trolii lui Prigojin de la fabrica de la San Petersburg în bună parte știu limba română. Și au lucrat pe România aparte”, mai spune el.

Acțiunile destabilizatoare ale rușilor se bucură de succes în România, la fel ca în alte țări membre NATO. Și practic speculează orice vulnerabilitate. În România, ei pedalează pe tradiție.

„Eu cred că în mare măsură succesul se datorează și acestor acțiuni speciale, care nu s-au desfășurat doar prin intermediul Sputnik și a celor care sunt atașați în mod automat Rusiei. Nu, e mult mai subtil. În problemele societale, în problemele legate de așa numita tradiție, care tradiție este și ea un construct ideologic. Tradiția nu există. Tradiția este inventată și apoi se profită de fricile oamenilor care în fața unei lumi pe care nu o înțeleg dintr-o dată devin conservatori și care aderă la aceste teorii așa zis ale tradiției fără să realizeze. Pentru că ei cred că tradiția este prin natura ei ceva bun pentru că, nu e așa, ceea ce a fost e bun și ceea ce va să vină e rău”, precizează politologul.

El mai arată că România a devenit extrem de importantă din perspectiva rușilor, mai ales în contextul actual. Iar în cazul unei victorii depline a rușilor în Ucraina, acțiunile lor de destabilizare în România s-ar intensifica și mai mult.

„România e foarte importantă pentru că este o insulă de liberalism în condițiile în care Polonia a fost devastată de iliberalism și societatea este fracturată între pro și anti-occident. Ungaria este întoarsă de la drumul său occidentale și aici este un paradox că ungurii rămân pro-occidentali, dar gândesc profund anti-occidental. Iar Ungaria este o țară răvășită în care rușii au distrus pur și simplu stabilitatea politică. Deci destabilizarea României este esențială din punctul ăsta de vedere pentru ei, pentru că restul țărilor din zona noastră erau oricum în mare măsură destabilizate”, încheie Cristian Pîrvulescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite