Cât costă pregătirea unui elev pentru noul an de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţionalul târg şcolar „School Fair 2015” este deschis la Chişinău până pe 31 august 2015 pe teritoriul centrului de expoziţii „Moldexpo”.

Mai mulţi producători autohtoni şi importatori şi-au scos în vânzare marfa pentru elevii care aşteaptă să înceapă un nou an de studii. În cadrul târgului şcolar sunt comercializate rechizite şcolare, încâlţăminte, costume pentru băieţi şi fete, cămăşi, pantaloni, sacouri, rochii, fuste, genţi etc. pentru toate buzunarele. De asemenea, la târg pot fi găsite cămăşi tradiţionale, sandale şi genţi confecţionate manual pentru băieţii şi fetele care vor să adopte un stil etno pentru prima zi de şcoală.

Designerii moldoveni vând genţi şi îmbrăcăminte

Pe lângă produsele importate din China, Turcia şi Ucraina, la târg sunt câţiva producători şi designeri autohtoni. De exemplu, elevii pot găsi genţi ale designerului Vitalie Burlacu cu preţul de la 870 de lei până la 1300 de lei şi centuri de 190-290 de lei. Designerul Alina Bradu a venit la târg cu fuste, bluze, rochii şi genţi cu ornamente populare ce pot fi cumpărate la un preţ de 350-800 de lei.

O companie de textile din oraşul Ungheni comercializează cămăşi pentru fete şi rochii tricotate, care costă 250 de lei, respectiv 285 de lei.

Preţurile produselor de import diferă şi ele. Astfel, comercianţii care vând îmbrăcăminte cer de la părinţi între 175 lei pentru o cămaşă pentru băieţi şi de 350 de lei pentru o cămaşă pentru fete. Un costum pentru băieţi poate fi cumpărat cu 650 de lei, iar un costum pentru fetele care vor merge în clasa a I-a costă 250 de lei. Ţesătura acestora este, în cea mai mare parte, din fibre artificiale.

Încălţămintea importată costă între 150 şi 350 de lei, iar cei care îşi doresc ca la 1 septembrie copiii să fie încălţaţi într-o pereche de pantofi din piele naturală confecţionaţi în Republica Moldova, atunci trebuie să scoată din buzunar de la 500 de lei până la 900 de lei.

image

  Unii   Unii vânzători atrag elevele cu produsele handmade FOTO Adevărul

Povară financiară

Pentru a cumpăra un set de rechizite pentru un elev din clasele primare părinţii trebuie să plătească aproximativ 500 de lei. Acelaşi set pentru un elev de gimanziu şi liceu costă 300 de lei.

„Preţurile pentru un set de rechizite depind de clasa elevului şi de tipul acestora. Pentru 14 obiecte şcolare are nevoie de cel puţin 14 caiete - cinci în linii şi nouă în pătrăţele -, cinci pixuri, o cutie de creioane, un album pentru desen etc. Fiecare elev vine cu lista de acasă întocmită împreună cu profesoara”, explică Ludmila, una dintre vânzătoarele de la târgul şcolar.

Chiar dacă au mai rămas zile numărate până la începutul anului şcolar, elevii nu se grăbesc să-şi cumpere cele necesare. Unii dintre liceeni ne-au spus că „abia analizează piaţa”.

„Mi-am cumpărat doar caiete şi pixuri în sumă de 300 de lei, deoarece sunt elevă în clasa a X-a şi nu mai avem educaţia tehnologică. Urmează să-mi cumpăr rochie, geantă şi pantofi. Am văzut o geantă de 600 lei care-mi place. Mai caut rochie şi pantofi în sumă de aproximativ 800 de lei şi 500 de lei”, ne spune Adelina, elevă la Liceul „Gh. Asachi” din Capitală.

Iarmarocul şcolar a devenit, însă, şi un prilej pentru alţi agenţi economici de a-şi vinde marfa, chiar dacă aceasta nu ţine de domeniul învăţământului. Astfel, pe lângă pixuri, caiete şi haine, în vânzare pot fi găsite produse naturiste, pijame, lenjerie şi perne. De asemenea, fetele îşi pot alege de la târg diverse flori şi broşe pentru păr, confecţionate manual, dar şi creme naturale pentru faţă, coroniţe, cercei şi alte accesorii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite