Care este rolul serviciilor speciale rusești în rețeaua de mituire a alegătorilor moldoveni a oligarhului fugar Ilan Șor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rețeaua de mituire a alegătorilor moldoveni, realizată prin intermediul unei bănci ruse de oamenii oligarhului fugar Ilan Șor, a fost elaborată de serviciile speciale rusești, anunță șeful Procuraturii Generale (PG) din Republica Moldova, Ion Munteanu.

Rețeaua de mituire prin banca rusă, făcută de serviciile speciale rusești. FOTO: Facebook
Rețeaua de mituire prin banca rusă, făcută de serviciile speciale rusești. FOTO: Facebook

Din septembrie 2022 și până acum, gruparea criminală organizată a cărui lider este Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova și liderul Blocului Victorie, ar fi folosit sume considerabile de bani pentru acțiuni ilegale. 

,,În marea majoritate a cazurilor, mijloacele financiare fiind folosite în următoarele scopuri: coruperea alegătorilor, finanțarea ilicită a partidelor politice și concurenților electorali, remunerarea financiară ilicită a activiștilor, colectarea semnăturilor în favoarea unui anumit candidat electoral. Organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, achitarea serviciilor protestatarilor folosiți în organizarea diferitor tipuri de proteste, precum și pregătire de personal special pentru încercări de destabilizare socială în caz de necesitate”, a declarat Ion Munteanu, șeful Procuraturii Generale. 

Potrivit șefului Procuraturii Generale, acțiunile ilegale au fost realizate până în primăvara acestui an cu bani în numerar transferați din Rusia în Republica Moldova prin diverse metode. 

,,Prin contrabandă, tranzacții cu criptomonede, finanțare de persoane fizice sau juridice. Această schemă a fost deconspirată, începând cu primăvara anului 2024 organizația criminală a lui Șor, la acțiunile de contracarare a autorităților, a pus în aplicare un alt organism de finanțare a acestor categorii de crime”, a mai afirmat șeful PG. 

Printre acțiunile războiului hibrid

Drept urmare, gruparea criminală organizată de Ilan Șor a creat ,,rețeaua uriașă” prin intermediul ,,Promsvyazbank”, banca rusă aflată sub sancțiuni internaționale.

,,Astfel pe întreg teritoriul țării a fost creată o schemă ce asigură deschiderea pentru cetățenii Republicii Moldova, a conturilor bancare peste hotarele Republicii Moldova, precum și suport informațional privind instalarea aplicației mobile de tip banking PSB a  băncii comerciale din Federația Rusă, Promsvyazbank. Schema a fost elaborată în exteriorul țării și anume de servicii speciale rusești. Destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar pentru a plăti alegătorii să voteze cu un anumit candidat care a fost anunțat cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie de membrii partidului politic Șansă (n.r.-parte a Blocului Victorie” sau Blocul Victorie”, a mai anunțat Ion Munteanu. 

Ion Munteanu precizează că procurorii au probe ce demonstrează implicarea oamenilor lui Ilan Șor în numeroase cazuri de corupere a alegătorilor moldoveni, aceste acțiuni, dar și altele ,,menite să destabilizeze situația” sunt parte componentă a războiului hibrid lansat de Kremlin contra Chișinăului.

,,Doresc să remarc că formele și amploarea fenomenului sunt unele fără precedent cât pentru practica națională, cât și cea internațională. Instituțiile de drept fiind determinate să adapteze metodele de contracarare la aceste provocări majore în regim instantaneu”, a conchis șeful PG. 

Din primăvara acestui an și până în prezent, angajații Procuraturii Generale, alături de reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au efectuat peste 800 de percheziții, au încătușat peste 28 de persoane și au ridicat circa 50 de milioane de lei moldovenești, adică peste 2 milioane de euro. 

Transferuri de milioane de dolari 

În prezent, structurile de drept de la Chișinău au stabilit transferuri de circa 39 de milioane de dolari, dintre care 24 de milioane au fost transferate pe parcursul acestei luni, iar celelalte aproximativ 15 milioane în timpul lunii septembrie. 

Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, a denunțat ,,un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Președintele Republicii Moldova a subliniat că ,,bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300 de mii de voturi. Cu toate acestea, prima bătălie din această luptă a fost câștigată, iar din această experiență trebuie învățat ceva.

Maia Sandu s-a referit la referendumului republican constituțional pentru care 50.38 % dintre moldoveni au votat ,,Da”, iar 49.62 % au votat ,,Nu”, ei răspunzând la întrebarea ,,Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, arată datele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Drept urmare, plebiscitul pro-european a câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, ceea ce reprezintă o victorie uriașă pe fondul războiului hibrid al Rusiei, rezultatele demonstrând că ,,democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, potrivit purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite