Candidaţii unionişti din R. Moldova, la coada clasamentului la prezidenţiale. Cum explică aceştia rezultatul dezastruos
0Cei doi candidaţi unionişti care au participat în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Octavian Ţîcu şi Dorin Chirtoacă, au obţinut împreună circa 3% din voturile alegătorilor. Atât liderul PUN, cât şi preşedintele Blocului Unirea au găsit explicaţii pentru acest eşec.
Octavian Ţîcu a declarat, într-un briefing de presă, că PUN este o formaţiune tânără, iar scrutinul din 1 noiembrie a fost „primul exerciţiu plenar electoral la nivel naţional”. El a menţionat că rezultatul de 2% pe care l-a obţinut în alegeri este unul „satisfăcător”, precizând că PUN „a reuşit să se impună ca cel mai important partid unionist”.
„Cred că este un semnal clar pentru unioniştii din R. Moldova, din România, din diaspora, că viitorul cauzei româneşti este alături de noi”, a afirmat Octavian Ţîcu.
Liderul PUN a mai adăugat că „este prima oară când noi ne-am manifestat ca partid autentic într-o campanie electorală în care au contat banii, minciuna şi manipulările”.
De partea cealaltă, Dorin Chirtoacă, cel care a obţinut 1,2% din voturi, a menţionat că „unii vor râde” de acest rezultat, însă a precizat că nu el este „în situaţia cea mai proastă”, dar Igor Dodon, despre care Chirtoacă spune că are şansele „să fie eliminat din viaţa politică”.
Chirtoacă a spus că nu întotdeauna cel mai important lucru este „să rupi totul spre tine, mai este nevoie de bun simţ şi de obraz”. În opinia sa, chiar dacă a luat puţine voturi, în schimb a câştigat respect.
„Respectul cetăţenilor, al alegătorilor, al celora care au votat direcţia proeuropeană, pentru că nu am forţat pe nimeni, dimpotrivă, am chemat la unitate şi am dat de înţeles că trebuie să depunem eforturi comune pentru a-l pune la perete pe Igor Dodon”, a afirmat Chirtoacă.
El susţine că prin votul din 1 noiembrie „a fost relansată direcţia unionistă şi proeuropeană” a R. Moldova.
Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.
Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.
Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.
Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.
În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.