Când va avea loc cel de-al doilea tur al prezidențialelor din Rep. Moldova. Comisia Electorală Centrală a luat decizia

0
Publicat:

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc în data de 3 noiembrie, decizia fiind luată miercuri de Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. FOTO: Facebook
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în data de 3 noiembrie. FOTO: Facebook

,,În buletinul de vot pentru turul doi de scrutin vor fi înscriși doi candidații care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, după cum urmează:

·Sandu Maia, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” ;

·Stoianoglo Alexandr, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

În acest context, a fost aprobat textul şi modelul buletinului de vot pentru turul al doilea de scrutin. Acestea se vor tipări conform tirajului stabilit în hotărârile anterioare aprobate de CEC. Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin”, au anunțat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale. 

Un pro-european și un pro-rus

Conform datelor preliminare prezentate de CEC, pro-europeana Maia Sandu a luat cele mai multe voturi, adică 42,49 %, aceasta fiind urmată de pro-rusul Alexandr Stoianoglo, cu 25,95 % dintre sufragii. 

Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a denunțat ,,un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea a subliniat că ,,bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300 de mii de voturi. Cu toate acestea, prima bătălie din această luptă a fost câștigată, iar din această experiență trebuie învățăt ceva.

Maia Sandu s-a referit la referendumului republican constituțional pentru care 50.38 % dintre moldoveni au votat ,,Da”, iar 49.62 % au votat ,,Nu”, ei răspunzând la întrebarea ,,Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, arată datele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

,,Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar și în ultimii 2 ani, este un atentat asupra democrației și libertății poporului nostru. Un atentat asupra aspirației poporului nostru de fi parte a familiei europene a păcii. Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată, își doresc ca moldovenii să se îndoiască de puterea și unitatea lor. Bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere, au vrut să folosească democrația ca pe o slăbiciune. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Ținta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentarea de către instituțiile statului a 150 de mii de oameni plătiți pentru vot arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre. Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea voturilor. Și aici va trebui să tragem linia, să corectăm unde am greșit și să învățăm lecția. Am înțeles mesajul dvs. Știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția”, a afirmat Maia Sandu.

Drept urmare, plebiscitul pro-european a câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, ceea ce reprezintă o victorie uriașă pe fondul războiului hibrid al Rusiei, rezultatele demonstrând că ,,democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, potrivit purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.

Rezultatele plebiscitului pro-european, câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, urmează să fie transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC) către Curtea Constituțională (CC), magistrații având zece zile la dispoziție pentru a se pronunța asupra validării plebiscitului. Alexandru Bot, expert în domeniul justiției și dreptului al Comunității WatchDog.md, contactat de ,,Adevărul” a subliniat că nu există motive legale pentru a respinge validarea referendumului.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite