Cancerul de col uterin a răpit 1.000 de vieţi în ultimii cinci ani în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancerul de col uterin este o ameninţare pentru femeile din Republica Moldova. Maladia afectează grav generaţia aflată în perioada de reproducere. În jur de 4000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în diferite stadii, iar în ultimii cinci ani, 1000 de femei au decedat din cauza acestei boli. În cele mai multe cazuri femeile s-au adresat tardiv la medic.

Declaraţia a fost făcută de către ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, la conferinţa de presă privind lansarea săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, transmite IPN.

Potrivit Svetlanei Cebotari, femeile trebuie să conştientizeze necesitatea efectuării screening-ului de col uterin, o dată la trei ani, pentru a preveni maladia. Testul papanicolau şi alte măsuri de profilaxie, precum o simplă vizită la medicul ginecolog, pot reduce riscul de îmbolnăvire de cancer de col uterin.

„Societatea are nevoie de femei şi fete sănătoase pentru a face familii sănătoase”, a spus Svetlana Cebotari.

În cadrul săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, Ministerul, în parteneriat cu Agenţia Naţiunilor Unite pentru drepturile şi sănătatea reproductivă şi Agenţia Elveţiană pentru dezvoltare şi Cooperare, a planificat un şir de acţiuni publice: sesiuni de informare şi lecţii publice în centrele de sănătate teritoriale, biblioteci comunitare, întreprinderi, companii private, biserici etc., unde au fost invitate să participe femeile. Una dintre acţiuni constă în difuzarea, la posturile de radio şi tv, a unui spot despre cancerul de col uterin.

Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic, a spus că, în pofida accesului sporit la asistenţă medicală şi diagnostic de calitate, din 330 de paciente noi care sunt diagnosticate cu cancer, 40 decedează în acelaşi an.

Rita Columbia, reprezentantul UNFPA în Moldova, a spus că zilnic, în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening şi previn maladia. Cu toate acestea, o mare parte din femei se adresează prea târziu la medic, iar aceste adresări întârziate deseori sunt soldate cu deces. UNFPA va realiza în acest an un studiu naţional despre comportamentul femeilor vizavi de refuzul de a merge la medic şi a preveni maladia.

Matthias Leichit, director adjunct al Biroului de Cooperare al Elveţiei, a declarat că problema este mai mare în rândul femeilor din mediul rural, care mai puţin sunt informate despre cancerul de col uterin, despre screening-ul acestei maladii şi totodată au un acces mai restrâns la servicii medicale. Potrivit lui Matthias Leichit resursele naţionale alocate în ultimi ani pentru prevenirea maladiei nu au fost suficiente deoarece nu au ajuns la toţi care au avut nevoie şi nu a fost înregistrat un declin al acestei maladii.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în perioadă 28-3 februarie, în preajma zilei de 4 februarie, când este marcată Ziua Mondială de Combatere a Cancerului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite