Calvarul din vămi revine pe 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile introduse de la 15 noiembrie iau luat prin surprindere pe călători şi tansportatori
Măsurile introduse de la 15 noiembrie iau luat prin surprindere pe călători şi tansportatori

Restricţiile impuse de autorităţile române la importul de bunuri care au creat haos în punctele vamale de la Prut, vinerea trecută, fiind suspendate la nici 24 de ore de la intrarea în vigoare, vor fi aplicate din 1 decembrie. Pentru a evita neplăcerile la vamă, transportatorii moldoveni refuză să ia colete în care sunt produse alimentare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din România a suspendat, până la 1 decembrie, ordinul cu privire la noile restricţii privind cantităţile de tutun, alcool şi alimente ce pot fi aduse din afara Uniunii Europene. Decizia vine după aglomeraţia din vămi determinată de aplicarea prevederilor ce-i obligau pe călătorii care intră în România să completeze „Declaraţia de bunuri fără caracter comercial“.

Restricţiile vor fi reluate din 1 decembrie

„Controlul vamal se face ca de obicei, dar nu mai sunt înregistrate în acest moment datele de identitate ale persoanelor care tranzitează frontiera UE. Restricţiile cantitative privind bunurile introduse în ţară sunt în vigoare în continuare, conform normelor europene. În acest moment este suspendat ordinul, dar se prevede o reluare a lui într-o altă formă“, a declarat Liana Vasiliu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.

În acelaşi timp, şoferii autobuzelor şi microbuzelor ce circulă pe rutele din Republica Moldova în Italia, Franţa sau altă destinaţie din UE preferă să nu rişte şi refuză să ia colete cu produse alimentare şi băuturi alcoolice.

Vinul şi mâncarea de-acasă, interzise în UE

„Săptămâna trecută am fost obligaţi să aruncăm toate produsele alimentare ce nu erau ambalate la fabrică sau nu aparţineau vreunui pasager. Vă închipuiţi, aşa au ajuns la gunoi 200 de litri de vin şi peste 50 de kilograme de carne şi mezeluri“, se plânge Pavel, şofer de autobuz pe ruta Chişinău-Verona. Bărbatul le recomandă persoanelor ce vor să trimite colete în Italia să pună în ele doar haine, bomboane şi, poate, un litru de vin. „Mai bine aşteptăm până se mai clarifică situaţia, decât să se piardă produsele“, adaugă şoferul.

Victor, şofer pe ruta Chişinău-Paris, spune că este gata să ia colete, dar cu condiţia ca produsele alimentare să fie de fabrică. „Puteţi pune în colet doar carne ambalată în vacuum, o sticlă de rachiu sau una de vin, dar în niciun caz brânză sau scrumbie“, ne recomandă şoferul. „Nu înţeleg cine are nevoie de asemenea reguli? Oamenii mai trimiteau vreo afumătură de casă, un kil de făină de porumb şi brânză, ca rudele să poată mânca ceva de acasă de la mama. Ce folos că au permis să duci 16 litri de bere, mai bine lăsau să fie vreo 10 litri de vin“, se revoltă Victor.

Vama moldovenească a aflat din presă

Alina Şargu, purtător de cuvânt al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu a fost informată oficial despre noile măsuri de efectuare a controlului vamal la intrarea în România. „Ne-am informat şi noi din comunicatele de presă ale instituţiilor din România. Totodată, şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, încearcă să aibă o întrevedere cu omologul său român, Claudiu Ardeleanu, pentru a discuta despre problema apărută, dar şi alte subiecte“, a precizat ofiţerul de presă de la Vamă.

După şedinţa Guvernului, Tudor Baliţchi a anunţat că a vorbit la telefon cu omologul său Claudiu Ardeleanu şi au convenit să intensifice colaborarea pentru a identifica soluţii eficiente de control vamal, astfel încât să fie asigurată fluidizarea traficului de persoane şi, totodată, să fie prevenit şi combătut traficul ilicit de mărfuri. Baliţchi a menţionat că abia ieri a primit documentul oficial aprobat de autorităţile române.

22 de produse „non grata“

Cu începere de la 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunităţii europene unde controlul vamal se realizează de către România (la hotarul cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) urmau să fie aplicate instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra mai multor categorii de bunuri introduse de către călători în bagajele personale.

Cei care trec graniţa dinspre cele trei ţări non-UE nu pot introduce în România, pe săptămână, mai mult de două pachete de ţigări, un litru de alcool cu concentraţie mai mare de 22%, 16 litri de bere, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, 15 kilograme de făină sau de tărâţe şi nu mai mult de un kilogram de fructe sau legume proaspete. De asemenea, în ceea ce priveşte carburanţii, călătorii pot intra în ţară cu rezervorul autoturismului plin, iar în cel portabil să aibă maximum 10 litri.

Călătorii trebuie să completeze „Declaraţia de bunuri fără caracter comercial“, care cuprinde, pe lângă datele de identitate, un tabel cu 22 de produse, limita maximă a acestora pentru fiecare intrare în ţară, pentru fiecare călător şi o ultimă coloană în care călătorul trebuie să declare bunurile. Problemele s-au ivit anume la completarea formularelor, controlul asupra unei singure maşini durând între 30 de minute şi o oră, în funcţie de numărul de pasageri, ceea ce a dus la formarea unor cozi enorme în vămi, vinerea trecută.

tabel cantitati bunuri in vama state non-UE

Românii au renunţat la cumpărături peste graniţă

În acelaşi timp, decizia autorităţilor române poate afecta micul trafic de frontieră. Astfel, românii care obişnuiau să-şi facă cumpărăturile în Serbia sau în Republica Moldova au renunţat să mai treacă frontiera, speriaţi de noile măsuri, dar şi de posibilitatea de a aştepta ore bune în vamă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite