Boschetarii, victime sigure ale gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost este, în aceste zile, singurul refugiu pentru oamenii străzii din Chişinău. Unii, mai puţin norocoşi, au ajuns la spital cu degerături.

Angajaţii azilului au aşternut saltele pe jos ca să-i poată adăposti pe toţi cei veniţi. „Dacă îi dădeam afară, riscau să îngheţe pe stradă“, spune Iurie Ursu, directorul Centrului de găzduire a persoanelor fără adăpost. Aşa s-a întamplat sâmbătă cu un bărbat din Edineţ care a murit îngheţat. Alţi doi bărbaţi din Chişinău au ajuns la spital cu hipotermii, iar trei cu degerături.

Victor Chiriac (34 de ani) este primul internat iarna aceasta în secţia leziuni termice a Spitalului de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală. Medicii spun că îi vor fi amputate degetele de la mâini şi de la picioare. Bărbatul ne-a povestit că a venit la Chişinău de la Curchi, Orhei, aflând că aici vagabonzii o duc mai bine. „Noaptea a fost frig. N-am avut unde să mă duc şi am îngheţat“, s-a plâns omul, mulţumit că de acum încolo va trezi mila trecătorilor cu infirmitatea sa şi va câştiga mai mulţi bani la cerşit.

„O mare povară pentru spital“

Pentru că oamenii fără adăpost n-au poliţă de sănătate, Comisia Naţională de Asigurări Medicale nu le finanţează tratamentul. În acelaşi timp, medicii nu-i pot lasa să moară pe străzi, chiar dacă internarea lor implică mai multe probleme. „Au păduchi şi scabie, multe boli, inclusiv infecţioase. Plus că majoritatea n-au nici acte de identitate“, explică Octavian Cirimpei, şeful secţiei leziuni termice. „În primul rând le perfectăm actele. S-a întâmplat însă ca omul pur şi simplu să nu existe oficial. În loc să ne ocupăm de tratament, facem lucrul celor de la Ministerul Muncii“, a adăugat doctorul.

Fiindcă aceşti bolnavi nu sunt asiguraţi de stat, conducerea spitalului trebuie să găsească bani pentru a-i trata. Pentru astfel de cazuri, Primăria Chişinău a cumpărat o sută de poliţe „albe“, adică fără nume, folosite atunci când vreun boschetar din Capitală ajunge la spital. Lilia Onea, purtător de cuvânt la CNAM, ne-a informat că la fel au procedat doar autorităţile din Hânceşti. În alte localităţi nu există soluţii pentru oamenii străzii. Aceştia pot conta doar pe primul ajutor medical, iar pentru spitalizare au nevoie de poliţă. „Există 14 categorii de persoane vulnerabile asigurate de Guvern.

Boschetarii ar putea face parte din una dintre ele, dacă ar fi înregistraţi, de exemplu, ca şomeri sau invalizi. De cele mai dese ori însă ei nu au loc de domiciliu şi acte, de aceea CNAM nu le poate oferi bani pentru tratament “, a precizat Lilia Onea.O soluţie, spun medicii, ar fi ca aceşti pacienţi să fie trataţi din contul economiilor pe care le fac instituţiile medicale.

Oameni inexistenţi

În acest an, în secţia leziuni termice a Spitalului de Traumatologie din Chişinău au fost internate 28 de persoane cu hipotermie şi degerături. 25 au fost tratate din contul spitalului, dintre care 13 nu figurau în niciun registru de stare civilă, ca şi cum nici n-ar exista.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite