Banca Gazpromului pompează sute de milioane în sistemul bancar din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 1,02 miliarde de lei, aproape dublu faţă de 2012 şi cel mai mare din ultimii cinci ani. O evoluţie spectaculoasă s-a înregistrat şi la capitolul active, unde Unibank a avut o creştere de 3,6 ori. Deşi în cifre arată bine, unele instituţii ar putea avea probleme grave

Pe 31 decembrie 2013, câştigul cumulat de cele 13 bănci moldoveneşti cu profit a atins 1,13 miliarde lei, în timp ce o singură bancă, Eximbank-Gruppo Veneto Banca, a înregistrat  o pierdere de 111 milioane de lei, arată rapoartele financiare ale instituţiilor financiare.

Trei bănci au peste 80% din profit

Cea mai mare bancă din ţara noastră, Moldova-Agroindbank, a înregistrat şi cel mai mare profit din istoria sistemului bancar moldovenesc - circa 321 de milioane de lei. Şi asta în condiţiile în care anul trecut instituţia a fost supusă unui atac de tip raider.

Pe locul doi în top după mărimea profitului a urcat Moldindconbank, cu un rezultat de 301 de milioane de lei, iar pe trei se află Victoriabank, cu 232 de milioane de lei. Aceste trei bănci deţin împreună practic 84% din profitul sectorului bancar.

A ieşit pe plus şi Banca de Economii, după ce a avut pierderi de peste 300 de milioane de lei în 2012.

Banca Naţională a Moldovei explică aceste evoluţii prin micşorarea cheltuielilor neaferente dobânzilor cu 549,9 milioane de lei şi sporirea veniturilor din dobânzi cu 348,5 milioane de lei. Potrivit BNM, capitalul de gradul I al băncilor a marcat o creştere de 14,6%, până la 7,92 miliarde de lei, care reflectă un nivel de consolidare a băncilor ce permite acoperirea eventualelor pierderi.

Unibank creşte din contul Gazprombank

La finele anului trecut, activele bancare au totalizat 76,18 miliarde de lei, cu 31% mai mult faţă de sfârşitul lui 2012, ceea ce indică o tendinţă de extindere a activitatii bancare. O treime din această creştere a fost asigurată de Unibank, care în 2013 şi-a majorat activele de 3,6 ori. Majorarea semnificativă este pusă pe seama unor credite de zeci de milioane de dolari acordate de către Gazprombank, a treia ca mărime bancă din Rusia (controlată de gigantul gazier Gazprom).

Doar în decembrie 2013 pe conturile Unibank au intrat 96 de milioane de dolari (peste 1,2 miliarde de lei) de la Gazprombank, anunţă săptămânalul „Logos-Press“. În consecinţă, Unibank a ajuns să fie lider pe piaţa depozitelor persoanelor juridice şi unul dintre cei mai mari creditori din sistem.

Kommersant: Gazprombank a finanţat preluarea controlului asupra Băncii de Economii de firme interpuse

Banii primiţi de la Gazprombank ar urma să fie folosiţi pentru creditarea unor achiziţii. Alexandru Fală, director de programe la Centrul Expert-Grup, susţine că nu ar trebui să stârnească îngrijorare astfel de linii de creditare, ci, mai degrabă, felul în care vor fi utilizate resursele.

Mişcări periculoase

Potrivit expertului, s-a mai întâmplat ca băncile care arătau rezultate foarte bune să se pomenească, ulterior, în situaţii foarte grave. „Se trişează foarte frecvent cu cifrele prezentate în rapoartele băncilor. Cel mai elocvent caz este cel al Băncii de Economii, care până la mijlocul anului 2011 arăta rezultate fenomenale, după care s-a prăbuşit. Nu este exclus ca şi acum în spatele unor cifre excepţionale să se ascundă probleme grave“, afirmă economistul.

Nu este exclus ca şi acum în spatele unor cifre excepţionale să se ascundă probleme grave, spune economistul Alexandru Fală

Totodată, Alexandru Fală atrage atenţia asupra unor mişcări recente în sectorul bancar care ar trebui să trezească îngrijorarea autorităţilor statului. „După ce anul trecut, în urma unor atacuri, la Moldova-Agroindbank a fost schimbată conducerea, în acest an asistăm la un război în jurul Victoriabank, care se derulează practic după acelaşi scenariu. Efectele unor astfel de conflicte ar putea fi extrem de negative pentru întregul sistem bancar“, constată expertul.

Rata creditelor neperformante rămâne înaltă

Pe 31 decembrie 2013, soldul creditelor din sistemul bancar constituia 42,18 miliarde de lei, cu 20,6% mai mult decât la finele lui 2012, ceea ce denotă o dinamizare a procesului de creditare. De asemenea, s-a îmbunătăţit calitatea portofoliului, valoarea creditelor neperformante fiind de 4,88 miliarde de lei, în reducere cu 3,7%. Potrivit BNM, ponderea creditelor neperformante în capitalul normativ total s-a redus cu 9,3 puncte procentuale pâna la 16,6% şi denotă reducerea riscurilor pierderilor de capital. Totuşi, cota creditelor neperformante rămâne încă foarte înaltă, de două ori mai mare decât era cinci ani în urmă.

Citiţi şi

A treia instituţie bancară ca mărime din Rusia vrea să intre pe piaţa Republicii Moldova

La braţ cu ruşii, în drum spre UE. Banca de Economii ar putea ajunge sub controlul unei mari bănci din Rusia

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite