Avanpremieră la Bacalaureat: înainte de a intra în sesiunea de foc, absolvenţii de licee au testat camerele video şi au pus mâna pe detectorul de metale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de absolvenţi au mers ieri la centrele de BAC să vadă unde vor susţine examenele, dar mai ales să testeze detectoarele de metale şi camerele video. Şefii din Educaţie speră că tinerii au învăţat lecţia de anul trecut şi că nu vor încerca să copieze. Sesiunea din acest an începe mâine, cu proba la limba română pentru minoritari.

Ieri, de dimineaţă, la liceul din Oniţcani, raionul Criuleni, au venit pe rând candidaţii din Măgdăceşti, Dubăsarii Vechi şi Criuleni. În total, aici vor da BAC-ul 193 de absolvenţi, dintre care nouă candidaţi sunt restanţieri, a spus Vasilisa Mândru, secretara centrului de Bacalaureat. Cei de la Oniţcani mai au timp pentru pregătiri până vineri, când începe sesiunea pentru majoritatea candidaţilor. În schimb, centrul de la Liceul „Vasile Coroban“ din Glodeni îşi deschide uşile marţi, când tinerii etnici minoritari vor susţine proba la limba română.

LINIŞTEA DINAINTEA „FURTUNII“

„Au venit organizat. Au stat vreo trei ore. Le-am arătat sălile de clasă, camerele, au pus mâna pe detectorul de metale. Le-am spus încă odată să nu copieze, le-am explicat că nu au voie să iasă din examen decât în situaţii de urgenţă“, a afirmat Zinaida Stoica, şefa centrului de Bacalaureat de la liceul „Vasile Coroban“ din Glodeni. În acest centru vor susţine sesiunea de Bacalaureat absolvenţii liceelor din satele din raion, cei de la Liceul rus „Lev Tolstoi“ şi tinerii de la Liceul „Dmitrie Gantemir“, ultimele două din Glodeni, în total 195 de absolvenţi, dintre care 30 repetenţi. În acelaşi timp, elevii de aici vor merge la centrul de la Liceul „Lev Tolstoi“.

„I-am văzut pe candidaţi foarte emoţionaţi, abătuţi, nesiguri pe ei. Mie una mi-era jale de ei, că vine un chin mare peste ei, o furtună“, adaugă dascălul. Zinaida Stoica mai susţine că elevii s-au împăcat cu gândul că nu vor putea copia şi au învăţat materiile la care au de dat examene. „Mulţi ne-au spus că aşa vor fi apreciaţi la justa lor valoare. M-au întrebat nişte fete: «Ce se întâmplă dacă văd colegi care copiază», cum să reacţioneze ele“, mai povesteşte şefa centrului de Bacalaureat de la Liceul „Vasile Coroban“ din Glodeni.

PRIN DETECTOARELE DE METALE – DOAR CEI CARE DAU DE BĂNUIT

Rând pe rând, au venit ieri şi candidaţii care vor da examenele la centru de la Liceul „Gheoghe Asachi“ din Chişinău. Tatiana Trohin, eleva Liceului „Miguel de Cervantes“ din Chişinău, crede că utilizarea detectorului este exagerată, deşi ea spune că nu se teme de supraveghere. „Am emoţii şi mi-e frică că voi uita toată informaţia din cauza lor. Totuşi, mă pregătesc sistematic şi sper că totul va fi bine“, spune ea. 

La Liceul „Gheorghe Asachi“, vor da examenele circa 460 de elevi din diferite licee din Capitală. „Pentru fiecare 15 elevi va fi câte un supraveghetor. Noi, secretarul şi preşedintele comisiei, suntem abilitaţi să verificăm copiii cu detectoarele de metale. Din păcate, pentru că nu suntem prea entuziasmaţi. Oricum, îi vom verifica doar pe cei care vor da de bănuit“, explică Aliona Teutu, preşedinta centrului de Bacalaureat de la Liceul „Gheorghe Asachi“. „Sperăm că rata de promovabilitate din acest va fi mai mare, din moment ce elevii sunt mai bine pregătiţi, inclusiv moral“, mai adaugă profesoarea.

28.707 candidaţi vor susţine în acest an examenele de Bacalaureat, în 104 centre.

CU EMOŢII LA ROMÂNĂ ŞI FRANCEZĂ

Daniel Ţurcan termină liceul „Alexandru cel Bun“ din Tighina, profilul real. Nu-şi face griji de matematică, nici de istorie, unde a fost olimpic, ci de probele la limba română şi la limba franceză. „În mod sigur iau BAC-ul. Nu ştiu cu ce medie, de asta va conta dacă prind sau nu un loc la buget, dar şi dacă voi merge la ASEM sau la Politehnică“, relatează tânărul.

Are emoţii, dar nu atât de mari ca mama lui, Liuba Ţurcan, profesoară de istorie la acelaşi liceu. „Îmi fac griji înzecit. Pe lângă fecior, am emoţii pentru toţi cei 28 de elevi cărora le-am predat istoria şi le-am fost dirigintă. Sper ca testul să fie de nivel mediu şi toţi elevii să treacă de acest hop“, spune profesoara.

Nadia Leagul şi fiica ei, Carolina Leagul, de la Liceul de arte plastice „Igor Vieru“ din Chişinău, au ceva emoţii la franceză. „Pe ea n-o deranjează camerele. La ea în liceu, în general, nu se copiază, aşa au fost învăţaţi, iar la BAC se vor duce ca la un test obişnuit“, povesteşte mama tinerei, care spune că e mai stresată decât fiica ei.

În mod sigur iau BAC-ul. Nu ştiu cu ce medie. De asta va conta dacă prind sau nu un loc la buget, dar şi dacă voi merge la ASEM sau la Politehnică. Daniel Ţurcan, absolvent al Liceului „Alexandru cel Bun“, Tighina Ne propunem să organizăm o sesiune corectă, aşa cum am reuşit, într-o oarecare măsură, anul trecut. Maia Sandu, ministrul Educaţiei


„INTENŢIILE DE A COPIA, SPERANŢE SPULBERATE“

Irina Sterpu a terminat liceul „Prometeu“ din Chişinău, profilul umanist, şi a fost deja acceptată la Universitatea Anglo-Americană din Praga. Nu-şi face griji de subiectele de la teste, dar de atitudinea asistenţilor. „Dacă ai învăţat în ultimii ani, nu ai cum să nu scrii bine. Problema e că Ministerul Educaţiei se ghidează de curba lui Gauss, iar notele de zece sunt verificate de trei ori, cele de nouă – de două ori, aşa că e greu să iei o notă bună. Mă deranjează acea declaraţie pe proprie răspundere, pe care trebuie s-o semnăm, potrivit căreia oricine te suspectează de copiat are voie să te ridice din bancă. Nu destul că trecem detectoarele de metale, avem camere video şi sisteme de bruiaj, care pe mine nu mă deranjează şi care practic spulberă toate speranţele celor care cred că vor copia, dar iată că mai există un motiv de stres“, susţine Irina Sterpu.

image

FOTO Absolvenţii Liceului „Prometeu“ din Chişinău, prima din stânga: Irina Sterpu// Tudor Iovu

„SPER CĂ ELEVII ŞI-AU ÎNVĂŢAT LECŢIA“

La Liceul „Spiru Haret“ din Chişinău vor susţine Bacalaureatul liceeni din cinci instituţii din oraş, în total 315 candidaţi. „Sălile de examene au fost amenajate în clase şi în sala de sport, acolo au fost instalate camerele încă de anul trecut. Sper că elevii şi-au învăţat lecţia. Cei care au sperat că ministerul va ceda au greşit. Toate acţiunile demonstrează că ministerul e consecvent şi va duce la bun sfârşit cele întreprinse. Nu mai putem tolera specialişti slab pregătiţi, pentru că totul porneşte de pe băncile şcolii“, susţine Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret“ din Chişinău.

Potrivit ministrul Educaţiei, Maia Sandu, rezultatele din acest an vor fi mai bune, deoarece elevii s-au pregătit mai bine, ţinând cont şi de experienţa de anul trecut. „Ne propunem să organizăm o sesiune corectă, aşa cum am intenţionat şi am reuşit, într-o oarecare măsură, anul trecut. Vrem să continuăm în aceeaşi direcţie. Vom folosi aceleaşi mijloace ca să combatem tentaţia de a copia, dar sperăm să nu avem candidaţi de eliminat din sala de examene. Îmi doresc foarte mult ca toată lumea să fie mulţumită de rezultatele pe care le va obţine“, a afirmat şefa de la Educaţie.

„Mai bine ne-ar pune camere decât să ne trimită astfel de observatori“

Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun“ de la Tighina, spune că are o presimţire proastă legată de soarta instituţiei pe care o conduce, după ce la careul de la ultimul sunet separatiştii le-au deconectat curentul. „Ne-au preîntâmpinat să nu intonăm imnul de stat. Pentru că nu am semnat o declaraţie, înainte de a începe festivitatea ne-au deconectat lumina. Până la urmă am intonat imnul Republicii Moldova, împreună cu elevii şi părinţii. Pentru că am această presimţire, să nu tăbărască asupra noastră, am transferat centrul de Bacalaureat din sediul din centrul oraşului la cel de la întreprinderea pentru silvicultură Tighina, de la marginea localităţii“, spune Maria Roibu.

Directorul liceului românesc de la Tighina mai povesteşte că la ultimul sunet „a avut mai mulţi oaspeţi“ dintre securişti şi miliţieni, în civil, care au filmat evenimentul. „Pe 20 mai ne-a expirat contractul de arendă. Scopul lor e să desfiinţeze şcolile cu predare în limba română şi să-i intimideze pe oameni să nu-şi mai dea copiii la noi. Nu în zadar au venit la careu. Numai că reacţia a fost inversă, părinţii s-au unit şi mai mult, pe unii i-a trezit din letargie“, adaugă managerul instituţiei şcolare.

Dascălul nu-şi face griji pentru cei 50 de elevi care vor da Bacalaureatul în acest an, „pentru că ei au o atitudine foarte serioasă în general“ şi speră că nu va avea observatori de la OSCE, ca anul trecut, care mai mult au stresat elevii decât i-au supravegheat. „Mai bine ne-ar pune camere decât să ne trimită astfel de observatori“, mai susţine Maria Roibu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite