Autorităţile vor închide nouă posturi vamale din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciul Vamal al Republicii Moldova
Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Serviciul Vamal al Republicii Moldova analizează posibilitatea lichidării şi fuzionării a nouă posturi vamale interne, care au avut un randament redus de eficacitate în ultimii ani.

Astfel, se propune lichidarea a posturilor vamale interne: Chişinău 1, Mateuţ, Şoldăneşti, Ocniţa, Donduşeni, Edineţ, Hârboveţ-Anina, Basarabeasca şi Leova.

Specialiştii de la Serviciul Vamal au constatat faptul că la aceste posturi vamale interne sunt deserviţi puţini agenţi economici, astfel încât volumul de lucru al angajaţilor este de câteva ori mai mic în comparaţie cu cel al omologilor lor de la alte posturi.

"De exemplu, în primele opt luni ale acestui an, postul vamal intern Leova, care deserveşte nouă agenţi economici, a perfectat lunar doar patru declaraţii vamale, iar şapte dintre întreprinderile înregistrate la acest birou vamal au perfectat doar câte 1-2 declaraţii vamale. Postul vamal intern Mateuţi a deservit doar un singur antreprenor, în perioada ianuarie-august 2013, perfectînd doar patru declaraţii vamale“, se precizează într-o notă de argumentare.

Autorităţile vamale mai constată că unele posturi interne nu dispun de cea mai bună amplasare geografică şi se află departe de de traseele naţionale şi internaţionale.

"Postul intern Ocniţa şi postul Ocniţa-Sochireni sunt situate la o distanţă de 1,7 km unul de celălalt. Postul vamal intern Donduşeni este amplasat departe de traseul internaţional şi deserveşte doar 18 agenţi economici. În acelaşi timp, la doar 31 de kilometri distanţă este situat postul Moghileov-Podolisk, care îndeplineşte toate cerinţele moderne. O serie de posturi vamale activează pe spaţii arendate, fără condiţii adecvate de efectuare a controlului vamal şi unde nu sunt filiale alei instituţiilor bancare, etc.
Reieşind din cele menţionate mai sus, preluînd practica statelor europene, Serviciul Vamal vine cu propunerea de a lichida posturile vamale interne care înregistrează indici de performanţă scăzuţi, cu transmiterea atribuţiilor sale posturilor vamale proxime, dotate corespunzător, dispunînd de toată infrastructura“, se menţionează în propunerile formulate de Vamă.

În acelaşi timp, Serviciul Vamal susţine că în urma analizei schemei de dezvoltare a infrastructurii rutiere prevăzute în Strategia de logistică şi transport pentru 2013-2020 şi luând în considerare reţeaua de drumuri cu acces la sistemele europene de transport, va propune crearea unor terminale vamale, care ar corespunde la standardele internaţionale.

"Acest lucru este susţinut şi promovat de experţii internaţionali, din simplul considerent al oportunităţii şi posibilităţii de a deservi şi oferi servicii calitative şi operative agenţilor economici în imediata apropiere de traseele naţionale şi internaţionale. În acest sens, se propune ca aceste terminale să fie amplasate în apropiere de automagistrale, pe suprafeţe extinse, care să permită efectuarea rapidă şi eficientă a controlului mărfurilor şi vămuirea acestora. De asemenea, se va asigura toată infrastructura necesară terminalului, care ar permite agenţilor economici să beneficieze de o întreagă gamă de servicii concentrat şi centralizat.În urma efectuării unui studiu comprehensiv se propune divizarea teritoriului Republicii Moldova în şapte zone de supraveghere vamală“, se mai spune în nota de argumentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite