Arestarea celor 5 ex-deputaţi din Parlamentul R. Moldova: Justiţie selectivă sau uzurparea puterii de stat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci foşti deputaţi, din cei 13 care au părăsit în 2015 Partidul Comuniştilor şi au aderat la Partidul Democrat, condus la acea vreme de oligarhul Vlad Plahotniuc, au fost reţinuţi pentru îmbogăţire ilicită. Imediat după „migraţia” deputaţilor, în spaţiul public au apărut atunci informaţii că aceştia ar fi recurs la acţiunea respectivă după ce au primit sume imense de bani.
Cinci foşti deputaţi, din cei 13 care au părăsit în 2015 Partidul Comuniştilor şi au aderat la Partidul Democrat, condus la acea vreme de oligarhul Vlad Plahotniuc, au fost reţinuţi pentru îmbogăţire ilicită. Imediat după „migraţia” deputaţilor, în spaţiul public au apărut atunci informaţii că aceştia ar fi recurs la acţiunea respectivă după ce au primit sume imense de bani.

Opoziţia extraparlamentară spune că dosarul îmbogăţirii ilicite, iniţiat pe numele mai multor foşti parlamentari trezeşte mari bănuieli privind imparţialitatea procurorilor. Preşedintele interimar al Platformei DA spune că acţiunile oamenilor legii scot la iveală fenomenul justiţiei selective, atât de des întâlnit pe perioada fostelor guvernări, notează IPN.

În acelaşi timp, reprezentanţii PAS spun că dosarul ex-deputaţilor ar trebui analizat, inclusiv, prin prisma uzurpării puterii de stat. Potrivit guvernanţilor, fenomenul traseismului politic a avut loc pentru a-i asigura unui singur om controlul asupra tuturor instituţiilor ţării.

Preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că dosarul ex-deputaţilor care şi-au părăsit fracţiunea parlamentară, aderând ulterior la altă entitate politică este unul care lasă lor de interpretări. Politicianul se întreabă de ce o astfel de atitudine din partea oamenilor legii nu se aplică şi în cazul foştilor deputaţi liberal-democraţi care s-au alăturat echipei PDM, asigurându-i o majoritate confortabilă în Parlament.

„Salut activitatea procurorilor, dar sunt unele întrebări care necesită răspuns. De ce doar comuniştii? PLDM-iştii au fost mai mulţi şi, după cum se vorbeşte, s-au vândut mult mai scump decât cei din PCRM. Problema e că unii transfugi PLDM ocupă şi acum funcţii importante în stat, respectiv procurorii ar trebui să bată în uşa lor primii, pentru că ei deţin funcţii în stat. Este vorba despre o justiţie selectivă, dacă i-aţi luat pe cei care s-au vândut ca la piaţă, şi ulterior au uzurpat puterea în stat, de ce nu sunt traşi la răspundere şi ceilalţi, care la fel, au participat la acele acţiuni”, a spus Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Deputatul PAS, Lilian Carp spune că presupusa mituire a deputaţilor PCRM pentru a se alătura echipei PDM, a avut loc cu scopul de a uzurpa puterea în stat, iar cei vizaţi ar trebui sancţionaţi, inclusiv, prin prisma acestei infracţiuni.

„Acest dosar, pornit pe îmbogăţire ilicită nu este unul care ar cuprinde toată complexitatea acestei probleme. Pentru că nu a avut loc o cumpărare pentru un anumit tip de servicii, a fost o cumpărare a unor deputaţi care ulterior au permis unui individ să uzurpeze puterea în stat. Finalitatea logică a acestui dosar este uzurparea puterii în stat. Vom cere procuraturii să privească în ansamblu această problemă şi să-i atragă la răspundere nu doar pe cei arestaţi, dar pe toţi cei care au plecat. Trebuie să pornim de la premisa că poate nu toţi au plecat cumpăraţi, unii poate au plecat din frică, unii din convingere, dar marea majoritate a plecat pentru bani”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

La data de 4 februarie, 5 foşti deputaţi, învinuiţi de îmbogăţire ilicită, au fost plasaţi în arest. Este vorba despre Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reşetnicov şi Sergiu Sîrbu au fost arestaţi pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov – pentru 20 de zile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite