APCE a cerut repetat Kremlinului să-şi retragă armata din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îi cere în mod repetat Rusiei să înceteze violarea normelor internaţionale şi să-şi respecte angajamentele asumate în raport cu ţările vecine şi cu organismele internaţionale la care a aderat.

În raport cu Republica Moldova, în proiectul de rezoluţie pe această temă al austriacului Stefan Schennach, raportor APCE din partea Grupului Socialiştilor, apare din nou deja tradiţionala cerere către Rusia, de a-şi retrage forţele din regiunea transnistreană.

„Când a devenit membru al Consiliului Europei, Rusia s-a angajat să-şi retragă armata a 14-a şi echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova într-un termen de maximum trei ani. De la data semnării acestui angajament şi până în prezent au trecut 19 ani. Prin urmare, este timpul ca autorităţile ruse să finalizeze retragerea restului forţelor şi echipamentului de pe teritoriul Republicii Moldova fără alte întârzieri”, se anunţă în documentul APCE.

Tot în ceea ce priveşte Republica Moldova, APCE face apel la Rusia să pună în aplicare decizia CEDO emisă acum doi ani prin care Rusia trebuie să plătească despăgubiri de un milion şi 20 de mii de euro şcolilor de limbă română din regiunea transnistreană şi să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educaţie în această regiune.

Cea mai recentă cerere referitoare la Republica Moldova adresată Kremlinului de către APCE este să fie ridicat embargoul asupra exportului de produse moldoveneşti în Federaţia Rusă, aplicat în legătură cu faptul că Chişinăul a semnat Acordul de Asociere la UE. 

În ceea ce priveşte Ucraina, APCE condamnă violarea integrităţii teritoriale a unui stat membru al Consiliului Europei şi-i cere imediat Moscovei să-şi retragă trupele, inclusiv forţele sub acoperire, să înceteze aprovizionarea teroriştilor cu armament, să elibereze toţi prizonierii de luptă şi persoanele deţinute ilegal şi să restabilească graniţa comună cu Ucraina. Totodată se cere şi respectarea drepturilor omului în Crimeea, în special cele ale tătarilor şi ucrainenilor şi întoarcerea acestei regiuni a Ucrainei.

APCE face apel la autorităţile de la Kremlin să-şi respecte şi angajamentele asumate şi tratatele semnate în legătură cu Georgia şi regiunile separatiste din componenţa acesteia, Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia continuă să întreprindă măsuri de separare a acestor regiuni şi blochează accesul organismelor internaţionale pe teritoriul acestora.

O situaţie similară cu cele de mai sus, din nou cu implicarea Rusiei, este conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan referitor la regiunea Nagorno-Karabah. APCE constată că Federaţia Rusă continuă să furnizeze arme ambelor părţi, inclusiv armament ofensiv, şi foloseşte această metodă ca mecanism de presiune asupra lor pentru aderare la proiectele proprii de politică externă. Un exemplu în acest sens este aderarea recentă a Armeniei la Uniunea Euroasiatică.

Rusia şi-a suspendat activitatea în cadrul APCE

Aseară, APCE a dezbătut acest raport şi a decis lipsirea delegaţiei ruse de dreptul de a vota până la începutul sesiunii din luna iunie 2015, când urmează să revină asupra acestei decizii. Drept urmare, Rusia a decis să-şi suspende activitatea parlamentară în cadrul APCE până la sfârşitul anului şi ia în calcul chiar şi varianta de a se retrage din Consiliul Europei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite