Amenzile contravenţionale şi penale se majorează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care majorează unităţile de amendă în sfera contravenţională şi penală, transmite IPN. Astfel, documentul prevede majorarea până la 500 de unităţi a amenzii pentru consumul de alcool la volan. Amenda maximă pentru această încălcare va ajunge la aproximativ 25.000 de lei.

„Ne-am propus să luptăm cu cei care ies în stare de ebrietate la volan şi pun în pericol vieţile oamenilor”, a menţionat în context premierul Pavel Filip.

De asemenea, în scopul combaterii fenomenului „plăţii salariului în plic”, proiectul de lege stabilesc amenzi până la 75 de mii de lei, pentru persoanele juridice care vor comite această încălcare.

„Cred că în astfel de cazuri statul trebuie să fie foarte ferm. Încurajăm dezvoltarea agenţilor economici prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, dar solicităm ca salariile să fie plătite în mod legal şi să fie achitate toate contribuţiile sociale”, a spus prim-ministrul.

O modificare esenţială se referă la mărimea unităţii convenţionale care stă la baza calculării amenzilor. Aceasta a fost stabilită încă în anul 2002 în valoare de 20 lei şi a rămas neschimbată până în prezent, ceea ce conduce la aplicarea unor amenzi în cuantum disproporţionat în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite. Proiectul de lege prevede majorarea unităţii convenţionale până la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta, prin operarea schimbărilor corespunzătoare în Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional. Respectiv, în anul 2016, această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei.  

O altă măsură, prevăzută în documentul aprobat de Guvern, stabileşte recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge, care va fi de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi, respectiv, concentraţia de alcool în aerul expirat, ce va fi de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l, dar şi reducerea pragului gradului avansat a concentraţiei de alcool, ce va fi de 0,5 g/l  în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat. Această prevedere, de asemenea, are scopul de a eficientiza procesul de eradicare a consumului de alcool, inclusiv la momentul conducerii autovehiculelor şi adoptării unui mod de viaţă sănătos.

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului pentru examinare şi adoptare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite