Ambasadorul României la Chişinău: “2013 este un an crucial pentru Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova. FOTO Arhiva
Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova. FOTO Arhiva

La final de an, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău a făcut bilanţul relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova. Potrivit diplomatului anul ce vine va fi unul important pentru ţara noastră în direcţia asigurării securităţii energetice, dar şi în relaţia cu UE.

Adevarul: Cum apreciaţi relaţiile bilaterale din 2012 dintre Republica Moldova şi România?

Marius Lazurca: Astăzi, după spusele ministrului de externe al României, domnul Titus Corlăţean, România întreţine cu Republica Moldova este ”cea mai complexă relaţie bilaterală”. Cred că 2012 a furnizat câteva argumente pentru această afirmaţie: prima şedinţă comună a celor două guverne, lansarea unor proiecte de interconectare energetică, mai cu seamă gazoductul Iaşi-Ungheni, formalizarea unui Plan de acţiuni pentru parteneriatul nostru european, creşterea constantă a prezenţei economice româneşti peste Prut şi a comerţului nostru bilateral.

Credeţi că îmbunătăţirea relaţiilor cu România a fost o prioritate pe agenda externă a Republicii Moldova?

Desigur, din raţiuni foarte simple. Graniţa Republicii Moldova cu spaţiul Europei unite coincide cu frontiera moldo-română, aşa încât – nu doar dintr-un motiv geografic – parcursul european al Republicii Moldova începe la Prut. Am să vă mai dau un motiv, la fel de simplu, dar poate mai puţin cunoscut publicului. Se ştie că principalul partener comercial al Chişinăului este Uniunea Europeană. Ei bine, România singură acoperă mai bine de jumătate din schimburile comerciale europene ale Republicii Moldova, fiind astfel cel mai important parter economic de perspectivă al Chişinăului.

La ce capitol ar mai fi de lucrat pentru îmbunătăţirea dialogului dintre Chişinău şi Bucureşti?

2013 este un an crucial pentru Republica Moldova. Alături de alţi parteneri ai Chişinăului, Bucureştiul crede că anul care vine ar trebui să producă o schimbare a statutului Republicii Moldova, confirmându-se astfel soliditatea perspectivei sale europene. În acelaşi timp, ar fi dezirabil ca 2013 să fie şi anul unui progres semnificativ în direcţia asigurării securităţii energetice a Republicii Moldova, prin inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniei de transport al energiei electrice Fălciu-Goteşti.

În acest an, oficialii români veniţi la Chişinău au făcut câteva promisiuni, de exemplu  un elicopter medical care va acoperi toate cele 11 raioane de pe malul stâng al Prutului şi lansarea unei eventuale discuţii asupra scoaterii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care au vize Schengen în paşaport.

Elicopterul face obiectul unui program bilateral al cărui scop principal este crearea, simplu spus, a unui ”SMURD moldovenesc” după modelul instituţiei similare din România. La încheierea acestui program, Republica Moldova va beneficia de serviciile acestui elicopter şi ale unor ambulanţe modern utilate. În ceea ce priveşte chestiunea vizelor, ea nu a făcut obiectul unor angajamente oficiale ale României. Ţara noastră furnizează gratuit cele mai multe vize cetăţenilor Republicii Moldova, şi va continua să o facă şi după apropiata noastră integrare în Schengen.

Până la alegerile din Parlamentul României, cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte româneşti erau “acuzaţi” că s-ar folosi de ele doar pentru a ajunge în Europa, recentele alegeri au demonstrat contrariul?

Aceste acuzaţii sunt nedrepte. Ca martor privilegiat al acestui proces, pot să vă asigur că raţiunile sunt mult mai complexe decât cele sugerate. În ceea ce priveşte prezenţa la vot pe 9 decembrie: ea ne-a bucurat, dar nu aveam nevoie de această confirmare pentru a şti că România prezintă interes în Republica Moldova şi că cetăţenii noştri de aici vor să îşi facă vocea auzită.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite