Agricultorii şi-au retras tractoarele din centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Agricultorii protestatari şi-au retras miercuri, 30 decembrie, tractoarele din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Decizia a fost luată după discuţia pe care au avut-o, o zi mai devreme, cu preşedintele ţării, Maia Sandu, transmite IPN.

Ion Plămădeală, unul din liderii protestatarilor, a spus că discuţia cu preşedintele ţării a fost foarte bună, s-au găsit şi unele soluţii. Consilierul prezidenţial Veaceslav Negruţa a vorbit despre oportunitatea alocării unor credite în condiţii preferenţiale agricultorilor afectaţi de secetă. Părţile au convenit ca să fie organizată o întrevedere, cu responsabili de la Banca Naţională şi băncile comerciale, pentru a examina posibilitatea oferirii creditelor pe termen mai lung, cu o dobândă mai mică şi  vacanţă de achitare timp de un an. Când va fi instituit noul guvern, agricultorii vor reveni la revendicările legate de compensaţii, a precizat Ion Plămădeală.

El a mai spus că cele 6 000 de tone de motorină, promise de preşedintele României în timpul vizitei la Chişinău, vor fi distribuite agricultorilor. „Nu e foarte mult, dar orice ajutor este binevenit, indiferent sub ce formă”, a adăugat Ion Plămădeală.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele ţării, Maia Sandu, a remarcat că, în cadrul întrevederii cu reprezentanţii agricultorilor, i-a îndemnat să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română. De asemenea, va cere Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să intermedieze o întâlnire cu reprezentanţii sistemului bancar privind dobânda creditelor şi identificarea unor soluţii pentru reeşalonarea sau restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior.

Maia Sandu a mai spus că, în lipsa unei majorităţi responsabile în Parlament, va solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate şi va promova proiecte care să soluţioneze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, aşa încât să avem producţie agricolă competitivă pe piaţa locală şi pe pieţele externe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite