Adopţie cu de-a sila (II). Bănuieli că trei minori ar putea ajunge victime ale traficului de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii afirmă că preferă să rămână în Republica Moldova şi nu vor să fie adoptaţi în SUA. FOTO Arhiva Adevărul
Copiii afirmă că preferă să rămână în Republica Moldova şi nu vor să fie adoptaţi în SUA. FOTO Arhiva Adevărul

O familie din SUA insistă să adopte trei fraţi minori din Republica Moldova împotriva voinţei lor. Copiii spun că din luna decembrie a anului trecut, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), dar şi Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului i-au presat constant pentru a accepta să plece în America.

Asociaţia obştească „Apărătorul Copilului” bănuieşte că fraţii ar putea ajunge vitime ale traficului de fiinţe umane, în timp ce autorităţile dezmint orice acuzaţie.

Cei trei fraţi de 9, 12 şi 14 ani au aflat că sunt în proces de potrivire cu o familie din America, selectată de MMPSF, pe 11 decembrie 2015. Potrivit legislaţiei, copiii orfani care au împlinit vârsta de 10 ani au dreptul şi trebuie să spună răspicat dacă vor sau nu să fie adoptaţi de o anumită familie. Astfel, copiii au declarat că nu vor să facă parte din familia americanilor, însă părerea lor nu este luată în considerare nici de reprezentanţii Ministerului, nici de cei ai Direcţiei municipale, susţine Tamara Plămădeală, preşedintele ONG-ului „Apărătorul Copilului”.

Fraţii refuză să fie înfiaţi

În ultima zi a anului trecut, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului a solicitat opinia minorilor în privinţa familiei din SUA. „Copiii trebuiau întrebaţi mult mai devreme”, crede Tamara Plămădeală. „Vă informez repetat că refuz să fiu înfiat în familia din SUA şi vă rog să luaţi în considerare părerea noastră”, a fost răspunsul fraţilor de 12 şi 14 ani care se află de şase ani într-un internat din Chişinău, pe când sora lor de 9 ani este în grija unui asistent parental profesionist de patru ani. 

MMPSF a încercat să-i scoată din internat

Tamara Plămădeală spune că MMPSF a încercat să mute băieţii din internat în grija unui asistent parental. „În cadrul şedinţei Consiliului Consultativ privind adopţia a Ministerul Muncii din 20 ianuarie 2016, s-a decis schimbarea formei de plasament a copiilor din gimaziul-internat. Vă daţi seama ce vor să facă autorităţile. Să-i scoată din instituţia de învăţământ şi să-i dea în grija cuiva care să-i convingă să semneze în scris o declaraţie prin care acceptă să fie adoptaţi”, afirmă Tamara Plămădeală.

Totuşi, această iniţiativă a ministerului nu a fost dusă până la capăt, întrucât nu a fost acceptată de Svetlana Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Psihologul gimnaziului-internat în care învaţă cei doi băieţi afirmă că minorii nu trebuie să părăsească instituţia în care se află de şase ani. „Ei s-au obişnuit aici, sunt printre cei mai buni din clasele lor, climatul psihologic este unul favorabil”, susţine psihologul Ecaterina Treisteanu.

Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane s-a autosesizat

Pe marginea acestui caz s-a autosesizat Centrul pentru combaterea traficului de fiinţe umane, fiind îngrijoraţi de soarta acestor copii în cazul în care ar fi adoptaţi. „Pot să presupun că ar fi vorba de trafic de copii. Nu-mi dau seama de ce anumiţi funcţionari se implică atât de insistent să finalizeze procedura de potrivire între aceşti copii şi familia din SUA. Centrul pentru combaterea traficului de persoane a început investigaţia, dar a stopat-o. Probabil au primit ordine să nu se implice”, crede Tamara Plămădeală.

Americanii sunt prea bătrâni

Am discutat cu cei doi fraţi minori plasaţi într-o instituţie rezidenţială din Chişinău. Băieţii spun răspicat că nu vor să se mute în America. „Americanii au venit direct la şcoală fără ca noi să fim preîntâmpinaţi. A doua zi am plecat împreună prin oraş. Ne-au spus că ar vrea să ne ia cu ei. Păreau de treabă”, spune cel mai mare dintre fraţi. Copiii au avut şase întrevederi cu familia din SUA care se află în Republica Moldova şi în prezent. Minorii afirmă că nu vor să se mute într-o ţară atât de îndepărtată.

Aceştia mai spun că cei doi soţi americani sunt prea în vârstă. „Bărbatul are 62 de ani, iar femeia vreo 40”, spun copiii, informaţie confirmată şi de autorităţi. Potrivit Legii, adopţia este permisă numai persoanelor care au atins vârsta de 25 de ani şi sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte, dar nu cu mai mult de 48 de ani. Şefa Direcţiei municipale, Svetlana Chifa, afirmă însă că, în acest caz, prevederea nu este încălcată, pentru că unul dintre părinţi are vârsta potrivită.

Dezminţirile autorităţilor

Atât ministerul, cât şi Direcţia municipală dezmint acuzaţiile că ar avea vreun interes personal în acest caz de adopţie internaţională. „Mi-e trist că copiii sunt manipulaţi. Procedura propiu-zisă de adopţie nici nu a început”, a declarat Svetlana Chifa pentru Adevărul Moldova precizând că s-au făcut valuri într-un pahar în privinţa acestei poveşti. Ministerul Muncii, de asemenea, a dezminţit informaţiile lansate de Tamara Plămădeală, „orientate să lezeze onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională atât a instituţiei, cât şi a angajaţilor acesteia”, catalogându-le drept calomnii. Ministerul a anuţat cu ceva timp în urmă că urmează să fie sesizate autorităţile de drept, pe marginea acuzaţiilor lansate de Plămădeală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite