Ziar israelian: Mossad a efectuat trei atacuri împotriva programului nuclear al Iranului în ultimii doi ani. Oameni de ştiinţă iranieni, implicaţi în operaţiuni
0Serviciul israelian de spionaj Mossad a efectuat trei atacuri asupra programului nuclear al Iranului în ultimii doi ani, unele operaţiuni având loc cu ajutorul unor oameni de ştiinţă iranieni, dezvăluie ziarul The Jewish Chronicle.
Conform sursei citate, până la zece oameni de ştiinţă iranieni au fost recrutaţi de agenţi israelieni şi au acceptat să distrugă un coridor subteran de la complexul nuclear Natanz.
Oamenii de ştiinţă iranieni implicaţi în operaţiune, scrie ziarul israelian, credeau că acţionează pentru disidenţi aflaţi în străinătate.
Ei ar fi introdus explozibili în complex prin intermediul unor pachete cu hrană.
Trei operaţiuni de sabotare a programului nuclear iranian au avut loc la iniţiativa Mossad, primele două fiind produse în iulie 2020 şi în aprilie 2021 la Natanz, iar a treia în iunie 2021 împotriva Iran Centrifuge Technology Company (TESA).
Cele trei operaţiuni au fost plănuite într-o perioadă de 18 luni cu participarea a 1.000 de tehnicieni, analişti şi spioni, dar şi a zeci de agenţi de pe teren.
Incidentul produs în aprilie anul acesta la Natanz a cauzat „haos la cel mai înalt vârf” în Iran, notează The Jewish Chronicle. A demolat 90% din centrifugele de la centrala nucleară, întârziind progresul către o bombă şi scoţând din funcţiune acest complex-cheie pentru o perioadă de cel puţin nouă luni.
Incidentul a avut loc la o zi după ce Teheranul a pus în funcţiune noi centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.
Unitatea nucleară, aflată în deşert, în provincia Isfahan, este în centrul programului iranian de îmbogăţire a uraniului.
La acea vreme, Iranul a denunţat un act de „terorism nuclear”, şi-a rezervat dreptul să răspundă împotriva atacatorilor şi a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi comunităţii internaţionale să ia măsuri în sprijinul cauzei sale.
Dezvăluirea despre operaţiunile Mossad vine în contextul reluării negocierilor între Teheran şi marile puteri asupra relansării programului nuclear iranian, un acord denunţat acum trei ani de fostul preşedinte american Donald Trump.
Israelul nu a comentat atunci incidentul de la Natanz, însă postul public de radio a anunţat, citând surse din serviciile de informaţii, că a fost o operaţiune derulată de Mossad. Sursele au mai spus că atacul ar fi produs mult mai multe daune decât au anunţat oficiialii iranieni.
Şeful Mossad, David Barnea, a promis joi că că va face tot ce-i va sta în putinţă pentru ca Iranul să nu se doteze cu bomba nucleară. El s-a exprimat totodată împotriva reluării negocierilor asupra programului nuclear iranian.
Israelul suspectează Iranul că dă curs negocierilor pentru a câştiga timp în vederea fabricării bombei atomice.
„Ochii noştri sunt larg deschişi, suntem pregătiţi şi, împreună cu partenerii noştri în establishmentul securitate, vom face tot ce este necesar pentru a reduce ameninţarea care planează la adresa Israelului şi pentru a o contracara indiferent de mijloacele folosite”, a declarat el.
„Iranul nu va obţine arma nucleară, (...) niciodată. Aceasta este promisiunea pe care v-o fac, aceasta este promisiunea Mossadului”, a continuat el, citat de Times of Israel.
Întrebat despre existenţa unor potenţiale planuri pentru o lovitură militară împotriva complexelor nucleare iraniene, şeful Forţelor Aeriene Israeliene, Amikam Norkin, a spus că pregătirile pentru „o astfel de eventualitate” sunt o prioritate.
El a refuzat să răspundă clar dacă Forţele Aeriene Israeliene ar putea neutraliza în totalitate programul nuclear al Iranului.
„Trebuie să fim întotdeauna pregătiţi pentru o opţiune militară”, a spus Norkin.
La începutul acestei săptămâni, ministrul israelian de Externe Yair Lapid i-a transmis preşedintelui francez Emmanuel Macron că doar o ameninţare militară credibilă va putea opri programul nuclear al Teheranului.