VIDEO Predicatorul ortodox etiopian care face exorcisme în masă şi le transmite live pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un călugăr de la o mănăstire izolată din nordul Etiopiei efectuează ritualuri religioase în masă pentru pelerini care vin din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, pentru a căuta ajutor într-o gamă variată de probleme: afecţiuni fizice sau mintale, eşecuri profesionale, probleme sentimentale.

Yohannes Tesfamariam, un etiopian creştin-ortodox în vârstă de 61 de ani, este considerat de către adepţii săi un îndrumător binecuvântat cu puteri vindecătoare miraculoase.

Yohannes este parte a unui trend în creştinismul etiopian, care este cel mai vizibil în bisericile protestante de aici, însă treptat începe să aibă impact şi asupra comunităţii ortodoxe. Acesta este caracterizat de predicatori carismatici, o abordare antreprenorială a mass-mediei şi o viziune internaţională. 

Aceste trăsături reflectă influenţa pentecostalismului, o mişcare protestantă care creşte foarte rapid şi care pune accentul pe o experienţă personală cu Dumnezeu. Cultul penticostal adună din ce în ce mai mulţi adepţi în Africa, transformând unele dintre cele mai vechi societăţi creştine, inclusiv ortodoxia etiopiană, notează The Atlantic.

Predicatorul Yohannes călătoreşte deseori în toată lumea pentru a-şi răspândi mesajul şi misiunea sa are ecou: peste 40.000 de pelerini vin în Wenkeshet, mănăstirea fondată de Yohannes acum peste 20 de ani, în fiecare lună şi câteva mii de persoane locuiesc în corturile din curtea lăcaşului de cult. În curtea mănăstirii este şi un magazin care vinde tricouri, CD-uri şi cărţi scrise chiar de Yohannes. Predicatorul îşi doreşte să transforme lăcaşul într-un centru de recreere care să devină o atracţie turistică.

Printre ritualurile transmise live pe Facebook şi postate pe canalul de YouTube al mănăstirii se numără exorcismul, botezul şi diferite „miracole.” Adepţii predicatorului cred că sunt vindecaţi de anumite afecţiuni fizice şi mintale, în urma ceremoniilor. Unii dintre ei susţin că au fost vindecaţi doar uitându-se la slujbe din faţa unui monitor din casele lor situate în celălat capăt al lumii şi îl consideră pe Yohannes ca fiind un nou Mesia.

În ochii tradiţionaliştilor creştin-ortodocşi, aceste practici sunt controversate nu numai din perspectiva lor antreprenorială, ci şi pentru că pun accentul pe puterea predicatorului, ca individ: „Indivizii nu ar trebui să iasă în evidenţă: asta a fost identitatea Bisericii timp de secole,” a spus Tekalign Nega, absolvent al Şcolii de Teologie din Etiopia.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite