VIDEO Plăcerile balneare din Coreea de Nord, văzute din interior: dans, karaoke şi scoici fripte în benzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord şi-a propus să devină o destinaţie turistică şi a început să se promoveze ca un tărâm sigur şi plin de bună dispoziţie, în contrast cu imaginea mohorâtă care i se atribuie.

Un jurnalist al AFP a fost pe o plajă de pe coasta vestică a Coreei de Nord şi a transmis lumii ce a văzut acolo. Camera sa de filmat a surprins, între altele, un mod original de a găti scoicile.

Nord-coreenii au felul lor de a se distra. Cel puţin aşa arată un jurnalist al AFP, care a avut ocazia să ajungă pe plaja Nampho, la sud-vest de capitala Phenian.

Imaginile surprinse la Nampho arată oameni dansând, cântând karaoke, bălăcindu-se în mare cu zâmbetul pe buze şi măncând scoici, în contrast cu avertismentul ONU legat de seceta din Coreea de Nord şi criza alimentară care afectează milioane de locuitori ai acestui stat condus de un regim dictatorial şi considerat drept cel mai izolat din lume. Însă modul lor de a găti scoicile este aparte, constată jurnalistul AFP. Acestea sunt aşezate pe o dală din beton şi stropite generos cu benzină înainte de a fi cuprinse de flăcări. Pentru a evita gustul benzinii, nord-coreeni se abţin de la a trage aer în piept atunci când pun în gură carnea din interiorul scoicilor fripte. Sunt cărnoase şi pline de savoare, dă asigurări jurnalistul AFP.

Pe lângă scoici, nord-coreenii mai preferă carnea de porc şi soju, o băutură alcoolică, spune el. Şi, bineînţeles, orice masă este însoţită de cântece. Preferatul nord-coreenilor este „Mama noastră“, un cântec închinat partidului unic. „Mama mea, mama noastră este cea mai tandră din lume“, cântă ei.

O pagină de promovare a staţiunii Nampho poate fi găsită pe TripAdvisor. Însă autorităţile americane nu recomandă călătoriile în teritoriul nord-coreean. De la 1 septembrie, deţinătorii de paşapoarte americane vor avea interdicţie de călătorie în Coreea de Nord, potrivit unei decizii a Departamentului de Stat. Această decizie se va aplica iniţial pentru o perioadă de un an şi va putea fi prelungită. Doar lucrătorii umanitari vor fi scutiţi de la prevederile ei. Washingtonul a luat această decizie după decesul lui Otto Warmbier, un tânăr american care a fost deconectat de la aparate după ce s-a întors în comă din Coreea de Nord. El a fost arestat în 2016 de către autorităţile nord-coreene, care l-au acuzat că a încercat să fure un afiş de propagandă şi l-au condamnat la 15 ani de închisoare. Statele Unite acuză regimul nord-coreean că reţine cetăţeni americani pentru a-i folosi drept pioni în negocierea programului său nuclear.

image

Nampho, Coreea de Nord

De cealaltă parte, Coreea de Nord şi-a propus să fie o destinaţie turistică şi va deschide în curând un site dedicat celor care vor să o viziteze. De asemenea, autorităţile nord-coreene au criticat interdicţia de călătorie impusă de Departamentul de Stat american, considerând-o - culmea ironiei pentru un regim atât de izolat - o încercare „sordidă“ de a limita interacţiunea interumană. Mai mult, regimul stalinist de la Phenian dă asigurări că vizitatorii străini nu au niciun motiv să se simtă ameninţaţi în Coreea de Nord. Aproximativ 4.000-5.000 de turişti occidentali vizitează anual acest stat din Asia de Est.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite