VIDEO Papa Francisc la Istanbul, în cadrul vizitei de trei zile în Turcia musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc, în timpul vizitei la Moschhea Albastră FOTO Anadolu Agency
Papa Francisc, în timpul vizitei la Moschhea Albastră FOTO Anadolu Agency

Papa Francisc a ajuns în această dimineaţa la Istanbul, în cea de-a doua zi a vizitei sale de trei zile în Turcia musulmană. El a vizitat Moscheea Albastră şi fosta Bazilică bizantină Sfânta Sofia, în prezent muzeu, astăzi având programată şi o întâlnire cu Patriarhul ortodox.

UPDATE După ce a încheiat vizita la Moscheea Albastră, Papa Francisc a traversat cu maşina marea esplanadă a cartierului Sultanahmet până la Hagia Sofia, biserică bizantină construită în secolul al VI-lea, tranformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în 1453 şi care a devenit muzeu în 1934.

O mulţime de circa o mie de persoane l-a aşteptat pe Papa Francisc în faţa clădirii, agitând drapele turceşti, argentiniene şi ale Vaticanului, sub privirile atente ale numeroşilor poliţişti mobilizaţi cu prilejul vizitei Sfântului Părinte.


UPDATE În cadrul vizitei la Moscheea Albastră, alături de muftiul Rahmi Yaran, Suveranul Pontif a meditat timp de circa două minute, cu ochii închişi şi mâinile unite.

Cei doi clerici s-au oprit îndelung în faţa "mihrab"-ului, firida din peretele moscheii care indică direcţia spre Meca, unde este expusă sura 19 din Coran care evocă concepţia imaculată a Fecioarei Maria.

"Avem nevoie de rugăciuni atât de mult“, i-a spus Yaran Papei, înainte de a-i prezenta o placă de ceramică Iznik, cum sunt care decorează Moscheea Albastră, purtând o imagine cu o lalea, un simbol important pentru turci şi musulmani. 

Papa Francisc în vizită în Istanbul FOTO Anadolu Agency

Papa Francisc, care a fost aşteptat în această dimineaţă la Aeroportul Ataturk de către autorităţile turce şi de Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I, a mers întâi la moscheea Sultanului Ahmet, cunoscută şi sub numele de Moscheea Albastră, una dintre cele mai mari capodopere ale arhitecturii otomane, potrivit publicaţiei turce „Hurriyet Daily News“.

Predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a vizitat moscheea în 2006, când acesta şi-a asumat atutudinea musulmană şi s-a întors spre Mecca, gest interpetat de mulţi ca de reconciliere. Vaticanul a explicat mai târziu că Papa Benedict nu s-a rugat în moschee, dar a fost „în meditaţie“. Papa Francisc ar putea face un gest similat în această vizită, scriu jurnaliştii  „Hurriyet Daily News“.

Papa i-a surprins pe jurnaliştii care îl aşteptau în faţa Moscheei Albastre sosind cu o maşină civilă, fără plăcuţe de înmatriculare. Anterior, se aflase că autorităţile ar fi refuzat cererea Pepei pentru „o maşină umilă“ pe motive de securitate

Papa Francisc în vizită în Istanbul FOTO Anadolu Agency

Este de aşteptat ca fiecare gest al Papei să fie interpretat şi în cadrul vizitei Muzeului Sfânta Sofia, iniţial construit ca o catedrală ortodoxă în secolul al VI-lea, apoi transformată în moschee, după cucerirea otomană din 1453. 

Programul iniţial al Papei prevedea ca primă oprire vizita la Hagia Sofia, dar acesta a fost schimbat în ultimul moment. 

Papa Francisc va ţine mai târziu, în cadrul zilei de azi, o rugăciune la Biserica Patriarhală Sfântul Gheorghe, urmând apoi o ântâlnire privată cu Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I. De asemenea, el va ţine o Liturghie privată mâine, urmată de semnarea unei declaraţii comune cu Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I. 

Papa Francisc şi Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I, care se bucură de o relaţie bună, vor încerca să reducă diferenţele dintre cele două Biserici, care datează încă de la Marea Schismă din 1054, scrie publicaţia „Hurriyet Daily News“.

„Aşteptăm cu nerăbdare vizita fratelui nostru Papa Francisc. Acesta va fi încă un pas important pentru relaţia noastră bună între Biserici surori“, a spus Patriarhul ortodox grec Bartolomeu I înainte de vizită. 

Comunitatea creştină din Turcia este foarte mică – de doar 80.000 de persoane dintr-o ţară cu aproximativ 75 de milioane de musulmani, dar care este, de asemenea, extrem de diversificată. Dintre toţi aceştia, foarte puţini consideră că Papa este conducătorul Bisericii lor. 

Papa Francisc a sosit vineri la prânz la Ankara în prima sa vizită de trei zile în Turcia musulmană, unde urmează să pledeze pentru dialogul cu islamul şi apărarea creştinilor ameninţaţi de jihadişti în războaiele din Irak şi Siria.

Suveranul Pontif, care a fost primit pe aeroport de către ministrul de Externe Mehmet Cavusoglu, s-a întâlnit vineri după-amiaza cu preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan în noul palat al acestuia. 

Papa Francisc a îndemnat vineri, la Ankara, Orientul Mijlociu şi Turcia în special la „dialog intercultural şi interreligios“, pentru „a îndepărta fundamentalismul şi terorismul“. 

La finalul unei întâlniri cu preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, Papa Francisc a ţinut să laude „eforturile generoase“ ale Turciei pentru găzduirea unor refugiaţi din Siria şi Irak, apreciind că întreaga comunitate internaţională are „obligaţia morală“ de a da o mână de ajutor.

Suveranul Pontif a apreciat vineri că dialogul interreligios poate contribui la contracararea „fundamentalismului“ şi „terorismului“ care afectează Orientul Mijlociu, în special Irakul şi Siria. „O contribuţie importantă poate veni de la dialogul interreligios şi intercultural, în aşa fel încât să îndepărteze orice formă de fundamentalism şi terorism“, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite