VIDEO Mr. Marlboro sau cine este liderul grupului de terorişti care a luat ostaticii din Algeria
0Atentatul terorist asupra unei rafinării petroliere a companiei britanice BP poate fi un caz izolat de răzbunare, ca urmare a intervenţiei armatei franceze în Mali sau un semn ce prevesteşte o serie de atacuri ce vor urma în Africa de Nord, unde armata islamistă câştigă teren, destul de repede.
Operaţiunea a fost revendicată de algerianul Mokhtar Belmokhtar, cunoscut drept „Orbul”, unul dintre liderii organizaţiei Al-Qaida în Maghrebul Islamic. El conduce un grup numit Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaţilor), care este asociat cu al Qaida în Magrebul Islamic (AQMI.)
Moktar Belmoktar, un algerian care şi-a pierdut un ochi în timp ce lupta în Afganistan, a fost o lungă perioadă ţinta atacurilor forţelor franceze de combatere a terorismului.
Astăzi, el conduce o grupare numită Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaţilor), care este afiliată Al-Qaeda.
În ultimii ani el şi-a făcut aliaţi şi şi-a format celule ascunse de această regiune.
Un purtător de cuvânt al grupului Al-Mulathameen Brigade a declarat că atentatul vine drept prima replică a islamiştilor faţă de ofensiva demarată săptămâna trecută de armata franceză din Mali. Celulele teroriste au jurat să se răzbune pe francezi şi pe toţi aliaţii săi şi au trimis miercuri un oficial prin care avertizau că „Franţa a deschis porţile iadului”.
Într-un video care a apărut pe forumurile islamiste, luna trecută, Belmoktar avertizează că gruparea Al- Mulathameen va acţiona curând împotriva intereselor celor din vest în regiune.
„Asta este o promisiune din partea noastră că vol lupta împotriva voastră şi a intereselor vostre”, a spus acesta.
Atunci, liderul grupării a declarat că va forma o trupă de comandă numită „Aceia care semnează cu sânge”, ca un scut împotriva „invaziei inamice”
Gruparea afliliată organizaţiei Al-Qaeda vrea ca Franţa să-şi retragă trupele din Mali
Născut în 1972, Belmoktar a crescut în sudul Algeriei. Mokhtar Belmokhtar, fost soldat care a urmat ruta obişnuită a musulmanilor radicali, a mers să lupte în Afganistan. Acesta conduce facţiunea Sahara a grupului şi a organizat importul de arme pentru reţelele ilegale de militanţi din Niger. S-a întors în Algeria ca luptător profesionist cu numele de „Belaouar” şi s-a alăturat în Armed Islamic Group (GIA) într-o campanie brutală împotriva regimului şi a susţinătorii regimului.
Mai târziu, Belmoktar a mărturisit că l-a întâlnit pe fondatorul Al-Qaida, Osama bin Laden, în Sudan, în anul 1990.
Surse libiene au declarat pentru CNN că Belmokhtar a petrecut câteva luni în 2011 în Libia, pentru a stabili cooperarea cu grupurile islamiste locale şi securizarea transportului de arme.
Pentru a câştiga bani, Belmokhtar s-a ocupat de contrabandă şi a primit porecla „Mr. Marlboro”. El a fost implicat în trafic de droguri, arme şi imigranţi.
Algeria a fost implicată fără voia ei în conflictul din Mali, ca urmare a luării de ostatici străini de către o grupare afiliată Al-Qaida, ca represalii pentru susţinerea logistică algeriană acordată intervenţiei franceze din Mali, relatează AFP.
Autorităţile algeriene, care pledează de mult timp pentru o soluţie politică în Mali, au permis survolarea pe teritoriul lor de către avioanele armatei franceze, care au intervenit pentru a ajuta trupele maliene să respingă o ofensivă a radicalilor islamişti, inclusiv Al-Qaida, veniţi din nordul Mali.
Atacul grupării islamiste armate s-a produs, miercuri, împotriva complexului gazifer de la In Amenas, exploatat de grupul britanic BP, de Statoil, compania de stat norvegiană şi Sonatrach, companie algeriană, activitate localizată în zona central-estică a Algeriei. Mai mulţi occidentali, printre care şi un român fac parte dintre ostatici.
Ministerul britanic de Externe a anunţat că autorităţile algeriene efectuează o operaţiune militară pentru a-i elibera pe ostaticii reţinuţi în estul Algeriei, printre care se află şi un român, relatează BBC.
Soldaţii algerieni au înconjurat complexul petrolier unde se află ostaticii, după ce răpitorii au ucis un britanic şi un algerian.
Potrivit unor informaţii neconfirmate, 34 de ostatici şi 14 răpitori au fost ucişi în timpul operaţiunii.
Ministrul algerian de interne, Daho Ould Kablia, a precizat că cei 41 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de mai mulţi algerieni, conduşi de Mokhtar Belmokhtar, un comandant al-Qaeda din Magreb până anul trecut.