VIDEO Misiunea de observatori a ajuns în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii din Homs au reclamat bombardarea oraşului cu artileria
Protestatarii din Homs au reclamat bombardarea oraşului cu artileria

Echipa de 50 de observatori ai Ligii Arabe au ajuns luni seara în Siria, iar marţi dimineaţa s-au deplasat în oraşul revoltat Homs, unde armata a intrat cu tancurile şi a bombardat cu artileria cartierele opozanţilor.

Observatorii s-au întâlnit deja cu guvernatorul provinciei Homs, a anunţat televiziunea privată siriană Dunya. Pe de altă parte, tancurile armatei s-au retras din Homs chiar în dimineaţa acestei zile, Observatorul sirian pentru drepturile omului comunicând agenţiilor străine de presă că a aflat de la persoane din teren că 11 blindate au fost văzute ieşind din oraş, însă altele au rămas ascunse în curţile sediilor clădirilor guvernamentale.

Luptele s-au intensificat

Acelaşi ONG anunţase moartea a cel puţin 30 de oameni luni în Homs, după ce tancurile armatei s-au angajat în ultimele zile în lupte sângeroase cu rebelii, iar unele cartiere ale oraşului au fost bombardate cu artileria de către armata regimului de la Damasc. Informaţiile sunt greu de verificat în teren având în vedere că autorităţile nu au permis accesul presei străine, însă pe internet au fost postate mai multe imagini cu violenţele din Homs din ultimele zile.

Potrivit BBC, un număr mare de soldaţi au dezertat în ultimele săptămâni şi s-au alăturat rebelilor, angajându-se în confruntări dure cu forţele guvernamentale. Locuitorii din Homs au relatat că au văzut în ultimele zile mai multe ambulanţe transportând militari împuşcaţi, ceea ce indică o rezistenţă armată puternică.

Observatorii sunt direcţionaţi de guvern

Rămâne de văzut dacă misiunea Ligii Arabe va putea pune capăt conflictului intern, observatorii neavând libertate deplină de mişcare, trebuind să conteze pe guvernul de la Damasc pentru asigurarea transportului şi securităţii. "Mergem la Homs. Până acum, autorităţile au fost foarte cooperante", a declarat marţi pentru AFP şeful misiunii, generalul sudanez Mustafa Dab.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional Sirian (CNS), format în Turcia de liderii opozanţilor, a subliniat că observatorii sunt pur şi simplu ţinuţi „prizonieri" de către regimul preşedintelui Bashar Al-Assad. CNS a cerut Ligii Arabe o intervenţie mai fermă pentru a pune capăt masacrului.

Potrivit ONU, peste 5.000 de oameni au fost ucişi în Siria de la începutul revoltelor în luna martie a acestui. Guvernul de la Damasc anunţase săptămâna trecută că peste 1.100 de soldaţi şi poliţişti au murit în confruntările cu rebelii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite