VIDEO Blocada israeliană din Gaza, o barieră pentru traficul ilegal de arme: "Imaginaţi-vă mama unui kamikaze care sărbătoreşte moartea fiului ei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a anunţat că va continua restricţionarea materialelor de construcţie care pot intra în Fâşia Gaza, dar va permite altor categorii de bunuri să fie trimise în teritoriu fără să ceară permisiune specială. Cabinetul israelian de securitate a votat, luna trecută, ridicarea parţială a blocadei vizând Fâşia Gaza. Decizia a intervenit după incidentul flotilei umanitare care  încerca să spargă blocada impusă asupra

Decizia a intervenit după un incident condamnat pe scară largă, în urma căruia soldaţi israelieni au atacat o flotilă umanitară care încerca să spargă blocada impusă asupra teritoriului. Raidul s-a soldat cu moartea a nouă persoane.

image

Israelul a precizat două categorii de materiale care vor fi vizate în continuare de restricţii. Prima o reprezintă materialele care pot fi folosite pentru bombe sau alte arme, printre care unii fertilizatori, strunguri sau piese pentru ele, cuţite de vânătoare, maşete şi ochelari pentru vedere nocturnă. În cea de a doua figurează materiale de construcţii al cărora acces în Fâşia Gaza va fi permis numai pentru unele proiecte autorizate de Autoritatea Palestiniană.

În condiţiile în care astfel de bunuri pot fi folosite de Hamas în scopuri militare (construirea de buncăre sau săparea de tuneluri), Israelul va permite intrarea lor în Gaza, pentru a facilita proiectele de construcţii din Gaza, autorizate de Autoritatea Palestiniană şi implementate şi monitorizate de comunitatea internaţională, a anunţat guvernul israelian într-un comunicat.

ONU a salutat noile reguli anunţate de Israel

Acesta poate fi doar începutul unui drum lung către reconstrucţie şi funcţionarea economiei în Fâşia Gaza, a spus coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Robert Serry.

Ministrul britanic de finanţe, William Hague, s-a declarat mulţumit de măsură, care "demonstrează că poate fi ridicată presiunea exercitată asupra cetăţenilor de rând din Gaza, fără a compromite securitatea israelienilor de rând".

image

Pe de altă parte, un oficial din Comitetul palestinian pentru coordonare însărcinat cu punctele de trecere a frontierei a declarat că Autoritatea Palestiniană nu a primit nicio notificare oficială din partea Guvernului israelian în legătură cu schimbările.

Această măsură se numără printre cei şase paşi pe care autorităţile de la Ierusalim intenţionează să înceapă să îi implementeze cât mai curând posibil, printre care extinderea operaţiunilor la punctele actuale de trecere a frontierei şi facilitatea accesului grupărilor internaţionale de asistenţă recunoscute de Israel.

image

Miniştrii de externe ai Franţei, Italiei şi Spaniei au anunţat luni că vor vizita Gaza luna aceasta, pentru a verifica situaţia de pe teren.

Reluarea negocierilor directe cu palestinienii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama, pentru a discuta despre reluarea negocierilor directe pentru pace cu palestinienii.

Oricine vrea pace va purta discuţii directe pentru pace. Sper că acesta va fi unul dintre rezultatele călătoriei mele la Washington, a declarat Netanyahu în cursul unei reuniuni a cabinetului său.

Negocierile pentru pace directe dintre israelieni şi palestinieni au fost suspendate în decembrie 2008, când Israelul a lansat un atac asupra Fâşiei Gaza, pentru a încerca să pună capăt lansării de rachete de către militanţi palestinieni. Conflictul s-a soldat cu moartea a 1.300 de palestinieni şi 13 israelieni.

image

Palestinienii au evocat ca principal obstacol pentru procesul de pace continuarea construcţiilor israeliene din Cisiordania şi din Ierusalimul de Est, ambele ocupate de Israel din timpul războiului din 1967.

În prezent, israelienii şi palestinienii au contacte prin medierea SUA.

Ramallah este la 10 minute de Ierusalim, foarte aproape. Este timpul ca Abu Mazen (preşedintele palestinian Mahmous Abbas ) să fie de acord cu mine, a adăugat Netanyahu.

image

Netanyahu speră că întâlnirea cu preşedintele american îi va permite să "recâştige încrederea lui Obama, după luni de tensiuni privind construcţiile din Cisiordania".

Liderul israelian intenţionează să îi prezinte lui Obama şi propuneri vizând coordonarea progreselor în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Israelul refuză să-şi ceară scuze pentru incidentul asupra flotilei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa nu are intenţia de a oferi vreaodată scuzele în faţa Turciei pentru interceptarea flotilei de ajutor în Fâşia Gaza şi nu are de gând să plătească compensaţii victimelor.

image

Israelul nu vede niciun motiv pentru a-şi cere scuze pentru soldaţii săi, care au trebuit să se apere împotriva unei mulţimi furioase care aproape i-a linşat

Liderul israelian a spus, totuşi, că Israelul va face tot posibilul pentru a preveni ruperea relaţiilor diplomatice cu Turcia.

Avioanele israeliene nu mai pot survola în spaţiul aerian turc

Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene în spaţiul său aerian, ca reacţie la interceptarea de către Israel, la 31 mai, a convoiului de nave care se îndrepta către Gaza, a declarat ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu.

image

Această decizie nu a fost luată numai pentru unul sau două avioane, a afirmat acesta, adăugând că restricţiile ar putea fi extinse şi pentru zborurile civile.

Autorităţile turce au confirmat săptămâna trecută că nu au permis accesul în spaţiul aerian turc a două avioane militare israeliene, însă au precizat că interdicţia nu are caracter general.

Raidul israelian s-a soldat cu moartea a nouă persoane şi a determinat deteriorarea relaţiilor dintre Turcia şi Israel.

Davutoglu a ameninţat şi că Turcia va rupe relaţiile cu Israelul în cazul în care nu va primi scuze pentru abordarea unei nave turce care făcea parte din flotila cu ajutoare pentru Gaza, într-un incident soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci.

image

Israelian în România despre problemele din Fâşia Gaza

Dl. Itai, un israelian stabilit în România, este de părere că accesul mărfurilor în Fâşia Gaza ar trebui facilitat, dar acest lucru este dificil din cauza autorităţilor palestiniene, care îngreunează situaţia. El crede că incidentul asupra "flotilei libertăţii"ar fi putut fi evitat şi că o slăbire a blocadei din Fâşia Gaza ar încuraja traficul ilegal de arme în teritoriu.

Ar trebui ca accesul pentru nave şi marfă să se facă mai uşor. Dar, una dintre principalele probleme aici sunt autorităţile palestiniene. De exemplu, după ce flotila a ajuns în portul israelian, ajutoarele umanitare din vapoare au fost încărcate în camioane pentru a ajunge în Fâşia Gaza, dar nu au fost lăsate de autorităţile palestiniene să intre.

Într-adevar, o bună parte a populaţiei palestiniene are de suferit din cauza blocadei asupra Fâşiei Gaza, dar, pe de altă parte, majoritatea dintre ei au votat pentru Hamas în cadrul alegerilor. Iar, organizaţia Hamas apare pe lista oficială a organizaţiilor teroriste la nivel mondial, este de părere Itai.

Despre insurgenţii palestinieni:

Imaginaţi-vă mama unui kamikaze care sărbătoreşte moartea fiului ei şi anunţă că mai are încă opt fii care ar vrea să-i urmeze exemplul fratelui. Este iraţional şi inuman...

Despre presiunea comunităţii internaţionale:

Fiind un stat democrat, politica Israelului este puternic afectată de opinia publică, atât pe plan intern, cât şi extern. Prin urmare, presiunea publică va slăbi blocada într-o anumită măsură.

image

Dar, odată cu slăbirea blocadei, în Fâşia Gaza vor fi strecurate mari cantităţi de arme. În orice tip de contrabandă sunt şanse de reuşită de 100%. Fie că este vorba despre obiecte furate, droguri sau trafic de persoane. Este greu de spus ce măsuri ar fi mai eficiente şi cred că Israelul ar trebui să folosească orice măsură posibilă pentru a preveni contrabanda cu arme în Fâşia Gaza, cu cat mai puţine dificultăţi pentru populaţia civilă care trăieşte acolo.

Despre incidentul asupra flotilei umanitare:

Incidentul cu flotila nu ar fi trebuit să se producă. Ultimul vapor ar fi trebuit oprit aşa cum au fost oprite şi primele patru. Greşeala a fost că forţele israeliene nu au prevăzut o astfel de rezistenţă violentă. Sunt sigur că soldaţii israelieni au acţionat în legitimă apărare. Efectul iniţial nu a fost unul bun, dar pe măsură ce informaţiile au ajuns în presă, cred că oamenii au înţeles că Israelul nu este de vină pentru acest incident.

Pana la incidentul cu flotila, blocada israeliană nu s-a bucurat de atâta atenţie din partea presei internaţionale.

Despre scopul blocadei asupra Gaza:

Principalul scop al blocadei este de a permite cetăţenilor israelieni să trăiască în pace în ţara lor, fără rachete care cad din cer sau acte teroriste în plină zi.

image

Despre soldatul Gilad Shalit:

Tragedia soldatului israelian Gilad Shalit este sfâşietoare pentru societatea israeliană. Condiţiile în care este ţinut sunt o încălcare brutală a multor legi internaţionale. Cred că Hamasul foloseste valorile supreme morale ale israelienilor impotriva societatii israeliene.

Despre Hamas:

Sărăcia şi condiţiile grele de viaţă la care este supusă societatea palestiniană sunt, în mod cinic, menţinute şi chiar alimentate de Hamas pentru a atrage compasiunea comunităţii internaţionale, care să pună presiune asupra Israelului.

image

Hamasul nu este o organizaţie legitimă. Până când conducerea palestiniană nu va recunoaşte existenţa Israelului, între cele două părţi nu poate fi vorba de pace.

Statul israelian a recunoscut drepturile palestinienilor de a avea propria lor ţară şi un guvern independent, în timp ce conducerea palestiniană continuă să declare cu fiecare ocazie că îşi doreşte ca Israelul să fie distrus.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite