VIDEO Armata SUA a ieşit din Irak. Intră mercenarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecarea ultimei brigăzi de luptă a Statelor Unite  din Irak ridică probleme serioase de securitate. Brigada a 4-a Stryker, care era staţionată la Abu Ghraib, unul dintre locurile cele mai periculoase din Irak, situat la 25 de kilometri de Bagdad, a ajuns deja în Kuweit.

„Jumătate dintre militari au părăsit Irakul pe cale aeriană şi cealaltă pe cale rutieră. Le mai trebuie câteva zile pentru a curăţa şi pregăti echipamentele, pentru a le putea expedia, apoi vor pleca ultimii soldaţi de la bază", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei SUA, locotenent-colonelul Eric Bloom.

Mai citeşte şi:

VIDEO Secretele războiului din Afganistan pe toate gardurile

El a subliniat însă  că plecarea ultimei brigăzi de luptă „nu înseamnă că nu mai sunt trupe combatante în Irak". Mai rămân 50.000 de soldaţi americani în Irak pentru antrenament şi consilierea militarilor irakieni începând de luna viitoare. În acest timp, televiziunile americane au prezentat imagini cu un soldat american care declara fericit: „ Am învins, plecăm acasă". Îl contrazice chiar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

7.000 de militari privaţi

„Nu este un sfârşit, ci o tranziţie spre ceva diferit", a precizat el.  A dovedit că misiunea militară a SUA nu este nici pe departe îndeplinită, inclusiv atentatul de marţi, revendicat de Al-Qaida, în care au murit peste 60 de oameni. Pe americani, războiul irakian i-a costat viaţa a 4.400 de oameni şi miliarde de dolari.  „Noi am investit din greu în Irak şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a conserva această investiţie", a explicat Crowely.

Gurile rele spun că acest lucru se întâmplă deja: soldaţii americani vor fi înlocuiţi rapid de angajaţi ai firmelor de securitate private. Numărul lor va ajunge la 7.000, adică dublul personalului de până acum. Ziariştii de la „New York Times" afirmă că peste o mie de misiuni asigurate de militarii SUA vor trebui să fie transferate civililor americani sau autorităţilor irakiene, fie suprimate progresiv.

Firmele de securitate vor păzi ambasadele şi oficialii americani, îndeplinind misiuni de supraveghere radar, de detectare de bombe artizanale de-a lungul drumurilor şi zboruri de supraveghere efectuate de avioane fără pilot. Ba chiar ar putea înfiinţa aşa-numite „echipe de reacţie rapidă" pentru a ajuta civilii aflaţi în pericol.

Ziariştii de la „The Guardian" relatează că retragerea trupelor combatante, reducerile din bugetul de securitate al administraţiei americane şi lipsa unui guvern la Bagdad fac din miile de oficiali americani rămaşi în Irak o pradă uşoară pentru Al-Qaida.  Pe fondul acestor temeri, Departamentul de Stat a anunţat că pentru oficialii săi va cumpăra mai multe vehicule blindate, avioane şi elicoptere pilotate de angajaţi ai unor societăţi private. 

Puşcaşii marini, pe „uscat"

Corpul expediţionar al Puşcaşilor marini, care numără peste 200.000 de militari,  trebuie să-şi redefinească misiunea. Declaraţia îi aparţine secretarului american al Apărării, Robert Gates. Oficialul susţine că războaiele din Irak şi Afganistan au transformat această forţă de atac amfibie într-o a doua armată terestră în teatrele de luptă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite