VIDEO Anonymous în război cu Zeta, un cartel al drogurilor din Veracruz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cyber-activiştii au lansat în 6 octombrie un video în care se cere eliberarea unui membru al comunităţii online Anonymous răpit de “los Zetas”, membrii unui cartel al drogurilor din statul mexican Veracruz.

Cel răpit este un Anon, membru al Anonymous, şi a fost luat de cei din cartelul Zeta în timpul protestelor de stradă desfăşurate sub denumirea “Operation Paperstorm”.

Purtătorul de cuvânt al celor de la Anonymus cere cartelului Zeta să-l elibereze pe cel răpit, altfel vor fi publicate numele şi adresele taximetriştilor, jurnaliştilor şi poliţiştilor care sprijină cartelul. “Aţi făcut o mare greşeală luându-l pe unul dintre noi. Eliberaţi-l!”, spune anonimul care transmite ameninţarea hackerilor către cartelul Zeta.

“Noi nu ne putem apăra cu arme, dar o putem face cu ajutorul caselor, maşinilor, barurilor şi bordelurilor pe care le posedă”, spune bărbatul care poartă cunoscuta mască a celor de la Anonymous. “Nu este greu. Noi ştim cine sunt ei şi unde sunt ei. Informaţia este gratuită”.

Termen limită pentru "Los Zetas" - 5 noiembrie
Potrivit unei analize a site-ului Stratfor Global Intelligence, informaţiile pe care le-ar putea oferi cei de la Anonymous, aşa cum a fost formulată ameninţarea în mesaj, nu ar avea un impact foarte mare asupra activităţilor criminale ale cartelului Zeta, însă i-ar afecta pe colaboratorii cartelului.

Tot cei de la Stratfor spun că pentru obţinerea informaţiile despre care vorbeşte purtătorul de cuvânt al Anonymous nu este nevoie de un grup de hackeri, ci sunt suficiente datele adunate din zvonurile care circulă prin Mexic. În clip nu se vorbeşte deloc despre o eventuală colectare de informaţii confidenţiale, din interiorul cartelurilor, prin acţiuni ale hackerilor.
 
Stratfor atrage atenţia însă că, deşi activitatea cartelurilor de droguri este centrată în lumea reală din oraşele pe care le controlează, până şi aceste reţele folosesc Internetul pentru a comunica şi pentru tot felul de tranzacţii, ceea ce le face vulnerabile.

În cazul ăsta, dacă cei de la Anonymous chiar vor intra în război cu cei de la Zeta şi îşi vor duce până la capăt ameninţările, există posibilitatea ca hackerii să-i identifice pe membrii cartelurilor şi să le intercepteze mişcările online. Apoi, să dezvăluie în media, aşa cum au făcut de atâtea ori, informaţiile obţinute.

Anonymous cere cartelului Zeta să-l elibereze nevătămat pe membrul comunităţii virtuale, până la 5 noiembrie.

Activişti online

Gruparea Anonymous nu este una organizată, monolitică, ci este doar un nume de cod în spatele căreia se ascund o mulţime de hackeri şi nu numai, din toată lumea, care militează pentru libertate de exprimare în lumea virtuală şi în real, dar mai ales, sunt împotriva copyright-urilor.
 
Sunt iniţiatorii hacktivismului şi îşi transmit mobilizările pe câteva site-uri şi twitter, îşi lansează mesajele pe youtube. Cauzele lor sunt dintre cele mai diverse, de la identificarea unui puşti care a maltrat o pisică şi apoi a postat pe youtube filmarea, până la susţinerea “Primăverii arabe”.

Tot ei au au lansat “Operation Payback”, la sfârşitul anului trecut, când au închis mai multe site-uri (Visa, PayPal etc.), după ce aceste companii au refuzat să mai primească donaţii pentru Wikileakes.

Recent, hackeri care au acţionat sub numele Anonymous au închis site-ul de pornografie infantilă “Lolita City” şi au făcut publice peste 1.500 de username-uri ale celor de pe site. De asemenea, au dezvăluit 1.000 de username-uri şi parole ale ofiţerilor de poliţie din Boston.

Au atacat şi celebra companie Sony, după ce doi dintre hackerii care puneau copii decriptate la dispoziţia fanilor PlayStation3 au fost acuzaţi şi transformaţi de companie în exemple pentru restul amatorilor. Operaţiunea a făcut ca Sony să piardă o mulţime de bani.



Au mai avut ca ţinte predilecte Biserica Scientologică (ani de zile), Bank of America (după declanşarea crizei financiare) şi, de curând, poliţia secretă columbiană.

Celebra mască Anonymous, care tinde să devină simbolul protestelor din lumea întreagă, a fost preluată din filmul “V for Vendetta”, al lui Alan Moore, în care personajul principal luptă, iniţial, singur împotriva nedreptăţii guvernului. Partea pe care orice Anon o are ca motto este o frântură din dialogul purtat în confruntarea finală, când eroul explică: “Sub această mască este mai mult decât carne. Sub această mască există o idee, Mister Creedy!”.

Mesajul lăsat de hackeri pentru cei de la Sony
În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite