VIDEO Alegeri în Japonia: după mai bine de 40 de ani de condus ţara şi o pauză de trei ani, conservatorii revin la putere cu majoritate absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţa la vot în Japonia a fost mai mică decât la alegerile din 2009 FOTO Reuters
Prezenţa la vot în Japonia a fost mai mică decât la alegerile din 2009 FOTO Reuters

Conservatorii din cadrul Partidului Liberal Democrat (PLD) au obţinut majoritatea absolută în urma alegerilor legislative pentru Camera inferioară a Parlamentului din Japonia, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Partidul Liberal-Democrat condus de Shinzo Abe, probabil viitorul premier, a câştigat 275 dintre cele 310 mandate în Camera inferioară, care numără 480 de locuri, respectiv mai mult decât majoritatea absolută de 241, a anunţat, la ora locală 20.00 (13.00 ora României), postul de televiziune public NHK, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Marile televiziuni private au oferit estimări comparabile.

Această formaţiune, care a condus Japonia aproape fără întrerupere de la sfârşitul anilor '50 şi până în 2009, pare să revină în forţă după acest scrutin anticipat.

Ea ar putea chiar să obţină majoritatea calificată de două treimi împreună cu aliatul său de centru, ceea ce ar facilita misiunea acestei coaliţii în faţa unui Senat fără majoritate clară.

Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) al actualului premier Yoshihiko Noda, pare să fi suferit o înfrângere dură, păstrându-şi doar 55, cel mult 77, de mandate faţă de 308 câte avea după victoria sa istorică la scrutinul precedent din 2009, potrivit NHK.

La ora locală 18.00, rata de participare era de 41,77%, cu 6,63%  mai puţin decât în urmă cu trei ani la aceeaşi oră, potrivit Guvernului. Alegătorii care au votat anticipat au fost însă mult mai puţini decât în 2009.

Electoratul nipon a fost chemat anticipat la urne după ce premierul Yoshihiko Noda a dizolvat, în noiembrie, Camera Inferioară a Parlamentului. Decizia a fost luată, după ce mai multe proiecte de lege importante au fost blocate. Noda a hotărât dizolvarea pentru a obţine susţinerea opoziţiei.

Potrivit AFP, rezultatul alegerilor din Japonia oferă fostului premier Shinzo Abe o nouă şansă la vechea funcţie prin care să-şi implementeze „agenda agresivă de securitate şi de dezvoltare economică”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite