Va escalada conflictul dintre Israel și Hezbollah? Ce spun experții

0
Publicat:

PBS News a discutat cu experți în Orientul Mijlociu despre motivele din spatele escaladării conflictului dintre Israel și Hezbollah și riscurile ca acesta să devină un conflict regional mai larg.

image

Publicația americană a stat de vorbă cu Aaron David Miller, analist la Carnegie Endowment for International Peace și fost oficial al Departamentului de Stat, atât în administrațiile democrate, cât și în cele republicane, respectiv cu Hussein Ibish, de la Arab Gulf States Institute din Washington.

Având în vedere faptul că bombardamentele au produs 492 de morți, între care 35 de copii și 58 de femei, ce se poate spune despre modul în care Israelul efectuează această operațiune militară?

„Vizează, în mod evident, nu doar Hezbollah și depozitele sale de arme, ci tot ceea ce Israelul crede că ar putea fi de folos Hezbollah. Este foarte asemănătoare cu doctrina aplicată în Gaza, unde instalațiile cu dublă și triplă utilizare sunt toate vizate, la fel și tot ceea ce ar putea fi pe această listă”, spune Hussein Ibish.

„În parte, este vorba de război psihologic. O altă parte este răzbunare generalizată. Israelul abordează aceste lucruri prin războaie între societăți și vrea să se asigure că toată lumea pricepe și că toată lumea suferă”, a adăugat el.

Cum aduce această operațiune Israelul mai aproape de obiectivul de a aduce înapoi în casele lor din nordul Israelului cei circa 60,000 de civili?

„Hezbollah înțelege că - la fel ca Hamas, a pus întreaga populație a Libanului pe banca acuzaților pentru acțiunile sale. 

În ceea ce privește strategia Israelului, vreau să spun că am o îngrijorare”, a spus Aaron David Miller.

„Nu cred că doresc o escaladare majoră, care le va expune centrele de populație și infrastructura ample distrugeri. Dar au luat o măsură majoră împotriva Hezbollah.

Cred că sunt pregătiți să continue acest lucru, poate chiar fără un obiectiv durabil”, a adăugat el.

Va lansa Israelul o operațiune terestră în sudul Libanului?

„Nu încă.

Adică, cred că, într-adevăr, Hezbollah este responsabil, cu siguranță, pentru că a târât încă o dată Libanul și poporul său într-un conflict care nu are legătură cu interesele libaneze. Dar asta s-a schimbat acum, odată cu explozia pagerelor etc. Cred că au fost peste 4.000 de bombe amplasate la întâmplare în tot Libanul, care au ucis o mulțime de oameni, inclusiv copii.

[...]

Nimic din toate acestea, nici bombardamentele, nici un fel de barieră de securitate pe care ar putea încerca să o creeze prin preluarea și crearea unei noi ocupații într-o zonă din sudul Libanului, nimic din toate acestea nu ar oferi securitate Israelului de Nord.

De fapt, ar împotmoli Israelul într-o nouă ocupație pe termen nelimitat și într-o contrainsurgență conflictuală în nord, precum și în sud. Dar cred că ar putea crea, pentru o scurtă perioadă, iluzia de securitate. [...] În mod clar, ei încearcă să forțeze Hezbollah să se retragă în mod oficial, degradându-le în același timp rachetele și lansatoarele de rachete”, estimează Hussein Ibish, de la Arab Gulf States Institute din Washington.

Cum ar putea reacționa Iranul la aceste bombardamente intensificate asupra Libanului?

În privința problemei unei escaladări majore, „Hezbollah nu a depășit încă principala linie roșie, și anume utilizarea rachetelor lor ghidate cu precizie, din care au sute, nu mii, dar, totuși, o cantitate suficientă pentru a provoca pagube uriașe centrelor de populație israeliene, infrastructurii, rețelei electrice[...]

Și, nu uitați, Hezbollah are acum capacitatea de a lansa 3 000 de rachete pe zi. În vara anului 2006, în cele 34 de zile de război, au lansat 3.000 de rachete pe parcursul întregii campanii.

Iranienii, cred eu, vor să provoace israelienilor cât mai multe dificultăți posibil. Le-ar plăcea să vadă o ocupație israeliană a Libanului de Sud...

Dar ceea ce nu vor să se întâmple este un atac israelian și/sau american împotriva Iranului propriu-zis. Și s-ar putea ajunge la această eventualitate dacă, de fapt, s-ar ajunge la o escaladare majoră între Israel și Hezbollah, iar Iranul ar simți nevoia să sară în apărarea Hezbollah. Israelienii și poate chiar americanii s-ar putea implica.

Și am putea asista la ceva ce Orientul Mijlociu nu a mai experimentat până acum, și anume un război pe mai multe fronturi - Irak, Siria, Liban, Israel, Iran”, apreciază Aaron David Miller, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite