UPDATE Jihadiştii sunt pe cale să cucerească Irakul, iar liderii de la Bagdad se luptă între ei pentru putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bagdadul, împânzit de trupe speciale irakiene
Bagdadul, împânzit de trupe speciale irakiene

În timp ce Irakul se luptă cu cea mai gravă criză din cauza avansului jihadiştilor, premierul şiit Nuri al-Maliki se agaţă de scaunul de premier şi se luptă cu preşedintele kurd, împotriva căruia a depus o plângere la Curtea Federală pe motiv că ar fi încălcat Constituţia şi l-ar fi împiedicat să obţină un al treilea mandat de premier.

Numeroase personalităţi politice irakiene i-au cerut lui Maliki să renunţe la mandat pentru a face loc unei personalităţi care să reunească un consens mai larg şi care să poată aşadar să-i unească pe irakieni în lupta contra jihadiştilor din Statul Islamic.

Dar şiitul Maliki se ţine din răsputeri de scaun şi îşi aruncă toate forţele în lupta pentru păstrarea puterii. Deschide bătălia juridică, a desfăşurat trupele poliţiei şi armatei în Bagdad.

În noaptea de duminică spre luni premierul a mobilizat forţe în zone strategice de la Bagdad.

"Există o prezenţă puternică a membrilor securităţii, poliţiei şi armatei în special în jurul «zonei verzi»", un cartier puternic protejat în care se află sediile instituţiilor ţării, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei pentru AFP.

Această mobilizare a început cu aproximativ 90 de minute înainte ca premierul Nuri al-Maliki să anunţe la televiziunea de stat că va depune o plângere împotriva preşedintelui Fuad Masum.

Aceste măsuri de securitate "sunt foarte neobişnuite şi seamănă cu cele pe care le impunem într-o stare de urgenţă", a declarat acest reprezentant al poliţiei.

"Numeroase străzi au fost închise, dar şi numeroase poduri-cheie", a precizat un oficial din cadrul Ministerului de Interne. "Totul are legătură cu situaţia politică", a adăugat el.

Washingtonul şi-a exprimat imediat susţinerea faţă de preşedinte. "Statele Unite îl susţin deplin pe preşedintee Fuad Masum în rolul de garant al Constituţiei irakiene", a declarat Mary Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

"Ne reafirmăm susţinerea faţă de un proces de selectare a unui premier care să poată reprezenta aspiraţiile poporului irakian prin crearea unui consens naţional şi guvernând în mod deschis", a adăugat ea.

"Respingem orice efort care urmăreşte anumite rezultate prin constrângerea sau manipularea proceselor constituţional sau judiciar", a avertizat ea.

Coaliţia lui al-Maliki, un şiit, a obţinut o victorie în alegerile legislative de la 30 aprilie, iar acesta vizează al treilea mandat, însă este criticat dur din cauza autoritarismului şi opţiunii de a marginaliza minoritatea sunnită.

În pofida mizei, Parlamentul a amânat duminică până la 19 august o sesiune, în lipsa ajungerii la un consens cu privire la alegerea premierului.

Se fac deja câteva luni de când premierul irakian e critcat din toate părţile. Şi de occidentali, şi de suniţii din ţara sa, şi de kurzi, ai căror reprezentanţi spun că au de-a face cu un “isteric”. Absenţa unei înţelegeri a forţat ieri Parlamentul să amâne încă o dată numirea unui nou guvern.

Curtea federală îi dă dreptate premierului irakian

 Curtea federală irakiană a confirmat că coaliţia lui Nuri al-Maliki este cea mai importantă din Parlament şi i-a dat dreptate acestuia, după o plângere împotriva preşedintelui, pe care îl acuză că nu numeşte un prim-ministru provenit din cel mai puternic grup parlamentar, relatează AFP.

"Curtea federală confirmă că Statul de drept este blocul cel mai important din Parlament", a informat televiziunea oficială. Conform Constituţiei, preşedintele irakian trebuie să desemneze un prim-ministru provenit din principala forţă din Parlament, ceea ce ar deschide calea unui al treilea mandat pentru Maliki.

Ambasadorii UE discută marţi despre criza din Irak

 O reuniune extraordinară a ambasadorilor din statele Uniunii Europene a fost convocată marţi la Bruxelles, pentru a examina modalităţile de sprijin pentru Guvernul din Kurdistan, pentru a contracara avansul insurgenţilor din Statul Islamic în Irak, potrivit unei surse europene, citată de AFP.

"Reuniunea Comisiei pentru Politică şi Securitate va avea loc la ora locală 10.00 (11.00, ora României), dar nicio decizie nu este aşteptată, în ciuda situaţiei urgente", a explicat sursa, adăugând că obiectivul principal va fi asigurarea "celei mai bune coordonări posibile".

Reuniunea a fost convocată la solicitarea ministrului italian de Externe, Federica Mogherini, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, până în decembrie, şi a şefului diplomaţiei franceze, Laurent Fabius.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite