Unul dintre cele mai iubite fructe din lume este în pericol: „Schimbările climatice ne omoară culturile”
0Bananele sunt tot mai expuse riscurilor cauzate de schimbările climatice, iar acest lucru se întâmplă mai devreme decât era estimat, avertizează un nou raport realizat de organizația Christian Aid.

Potrivit analizei, aproape două treimi dintre cele mai bune zone pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe – regiune care asigură aproximativ 80% din exporturile globale de banane – ar putea deveni improprii pentru agricultură până în anul 2080. Cauzele sunt multiple: temperaturi în creștere, secetă severă, dăunători agravați de climă și boli precum Fusarium TR4, relatează The Telegraph.
Bananele se dezvoltă optim la temperaturi între 15 și 35°C, dar sunt extrem de sensibile la lipsa apei. Schimbările climatice afectează direct procesul de fotosinteză al plantei, reducând productivitatea. În plus, boli agresive precum Fusarium TR4 au dus deja la pierderea unor plantații întregi în America Latină.
„Plantația mea moare”
O cultivatoare de banane în vârstă de 53 de ani din Guatemala, Aurelia Pop Xo, descrie realitatea dureroasă:
„Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem venituri, pentru că nu avem ce vinde. Plantația mea moare. Ceea ce ni s-a spus că se va întâmpla în viitor se întâmplă deja, mai devreme decât credeam. Și e din cauză că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosisteme. Este foarte îngrijorător pentru copiii și nepoții noștri.”
Apel la acțiune globală
Christian Aid face un apel către țările dezvoltate să reducă de urgență emisiile de carbon și să susțină financiar comunitățile agricole afectate. De asemenea, organizația cere ca fondurile de finanțare climatică internațională să ajungă direct la fermierii care se luptă cu efectele crizei climatice.
„Bananele nu sunt doar fructul preferat al lumii, ci și o sursă vitală de hrană pentru milioane de oameni”, a declarat Osai Ojigho, directoarea de politici și campanii a Christian Aid. „Viețile și mijloacele de trai ale unor oameni care nu au contribuit cu nimic la criza climatică sunt deja puse în pericol.”
Osai Ojigho a declarat că anul acesta, când se încheie termenul pentru noile planuri naționale de acțiune climatică ale ONU, este o oportunitate crucială pentru accelerarea renunțării la combustibilii fosili și pentru distribuirea justă a fondurilor pentru climă.
Raportul Christian Aid încurajează și consumatorii să aleagă banane certificate Fairtrade, care garantează că fermierii sunt plătiți corect pentru munca lor și primesc sprijin pentru a face față provocărilor climatice.