Unde se scurg banii din petrolul libian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul libian de Interne a demisionat duminică, amplificând impresia că  ţăra se îndreaptă accelerat spre haos. Plecarea sa vine în momentul în care guvernul vede cum, petrol, singura resursă naţională, îi scapă de sub control.

Demisia ministrului de Interne vine după cea a ministrului Apărării şi a şefului Statului Major al Armatei. Sheikh Mohammed al-Khalifa a fost numit în fruntea Internelor în urmă cu mai puţin de trei luni. Însărcinat cu restabilirea ordinii şi controlul miliţiilor armate, el şi-a recunoscut eşecul. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Mohammed Khalifa al-Sheikh „regretă că nu a fost în măsură să pună în practică reformele necesare“ şi s-a plâns, potrivit unui deputat, „ de lipsa de sprijin din partea prim-ministrului, Ali Zeidan“.

Premierul este conştient de situaţia gravă în care se află ţara. Ali Zeidan a promis să bombardeze „orice navă care se apropie de porturi cu petrol libian fără să aibă un contract cu compania naţională de petrol.

Premierul i-a acuzat pe cei care au în administraţie porturile că vor să „exporte petrol pentru propriul lor profit“, notează „Le Figaro“.
În conflict de câteva săptămâni cu guvernul, grupurile de gardieni care au în administraţie porturile închid în mod regulat terminalele din Brega Zoueitina, Ras Lanuf şi Sedra. Toate porturi sunt situate în Est, principala regiune petrolieră a Libiei, care furnizează 80% din producţia naţională.

Rezultatul este deja catastrofal. Guvernul libian reuşise în ultimul timp să crească producţiei de petrol la 1,5 milioane de barili pe zi, nu departe de nivelul de dinainte de revoluţia care l-a îndepărtat de la putere pe dictatorul Muamar Gaddafi.

Acum, producţia este undeva între 500.000 şi 330.000 de barili pe zi. Dizidenţa miliţiilor însărcinate să păzească instalaţiile nu-l surprinde pe Patrick Haimzadeh, fost diplomat la Tripoli. „În Orient, aceste grupuri sunt constituite pe baza clanurilor şi ideologiilor, în mişcarea islamistă“, spune Haimzadeh. Confruntat cu această situaţie anarhică, ameninţarea extravagantă a primului-ministru de a trage asupra navelor sub pavilion internaţional dovedeşte un „semn de slăbiciune“, subliniază  Patrick Haimzadeh

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite