Un vehicul rusesc de tip cargo, lansat joi spre Staţia Spaţială Internaţională, a ars în întregime în atmosferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vehicul spaţial rusesc de tip cargo din gama Progress, ce a fost lansat joi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a ars în întregime în atmosferă. Agenţia spaţială rusă pierduse contactul cu acest vehicul la puţin timp după decolare, informează france24.com.

Lansat într-o misiune de aprovizionare a ISS, vehiculul spaţial Progress s-a dezintegrat în atmosferă după şase minute de la decolarea sa de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a anunţat agenţia spaţială rusă - Roscosmos - pe contul ei de Twitter.

”Potrivit informaţiilor preliminare, din cauza unei situaţii anormale, vehiculul-cargo a fost distrus la o altitudine de 190 de kilometri deasupra unei regiuni muntoase izolate din Republica Tuva, în apropiere de graniţa cu Mongolia, iar cea mai mare parte a fragmentelor rezultate au ars în straturile dense ale atmosferei”, a precizat Roscosmos. Această pierdere ”nu va afecta funcţionarea normală a echipamentelor de pe ISS şi nici supravieţuirea echipajului staţiei”, a asigurat agenţia spaţială rusă.

La rândul ei, NASA a subliniat într-un mesaj publicat pe site-ul ei oficial faptul că rezervele de alimente, apă şi oxigen de la bordul ISS se află ”la un nivel bun”.

Roscosmos a adăugat că o comisie de anchetă va investiga cauzele acestui accident, însă nu a precizat dacă incidentul de joi va afecta programul următoarelor lansări ale unor vehicule spaţiale.

”Contactul a fost pierdut la 383 de secunde după decolarea lansatorului Soyuz ce avea la bord vehiculul-cargo Progress MS-4”, a anunţat agenţia spaţială rusă într-un comunicat.

Potrivit unei surse din industria spaţială a Rusiei, aparatul de zbor nu a reuşit să se plaseze pe orbita prevăzută. Este posibil ca vehiculul cargo să se fi separat de racheta lansatoare, dar a sfârşit prin a recădea spre Terra şi s-a dezintegrat în atmosferă.

Vehiculul Progress MS-4 transporta o încărcătură de aproximativ 2,4 tone, inclusiv rezerve de apă, carburant, gaze comprimate, produse alimentare, articole de îmbrăcăminte şi medicamente pentru echipajul de pe ISS, care este compus în prezent din francezul Thomas Pesquet, americanii Peggy Whitson şi Shane Kimbrough şi ruşii Oleg Noviţki, Serghei Rijikov şi Andrei Borisenko.

Conectarea vehiculului Progress MS-4 la ISS era programată pentru sâmbătă la ora 16.43 GMT şi urma să fie realizată cu ajutorul unei proceduri automatizate, a precizat Roscosmos.

În prezent, Rusia este singura ţară capabilă să trimită astronauţi la bordul ISS, după retragerea din funcţiune a navetelor spaţiale americane în 2011.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite au înregistrat pierderi ale unor vehicule spaţiale de tip cargo în ultimii ani. 

În aprilie 2015, distrugerea unui vehicul Progress a provocat o criză profundă în industria spaţială rusă, iar această ţară a fost nevoită să îşi suspende toate lansările spaţiale timp de aproape trei luni. 

Din cauza acelui accident, astronauţii aflaţi la bordul ISS au fost nevoiţi să îşi prelungească cu o lună misiunile de pe avanpostul orbital.

La rândul ei, SpaceX, una dintre cele două companii americane private care efectuează zboruri de tip cargo pentru aprovizionarea astronauţilor de pe ISS, şi-a stopat toate lansările, în urma unui incident petrecut pe 1 septembrie 2016, în care a fost implicat unul dintre vehiculele sale în timp ce acesta se afla pe rampa de decolare.

SpaceX aşteaptă în prezent aprobările de la Federal Aviation Administration, autoritatea care supraveghează transporturile spaţiale comerciale. Cel mai devreme, SpaceX ar putea efectua o lansare pe 16 decembrie, pentru a plasa pe orbită 10 sateliţi ai companiei Iridium Communications Inc.

Următorul zbor al unei capsule spaţiale SpaceX, în cadrul unei misiuni NASA, este programat în luna ianuarie.

Compania americană Orbital ATK şi agenţia spaţială japoneză efectuează şi ele zboruri de aprovizionare a ISS. Următoarea lansare a unui vehicul spaţial japonez de tip cargo spre ISS este prevăzut pentru 9 decembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite